nlc.hu
Életmód

Az infláció emelkedésével együtt megnőtt a bolti lopások száma

Emelkednek az árak, nő a bolti lopások száma is

A megélheti válság több országban is érezteti hatását, Magyarország sem kivétel.

Az infláció növekedésével együtt megnőtt a bolti lopások száma is Magyarországon. A hvg.hu szerint éves összehasonlításban 22,52 százalékos emelkedés tapasztalható a hiper- és a szupermarketekben, valamint az egyéb, vagyonőrt foglalkoztató üzletekben, míg a kisboltokból több mint 23 százalékkal, a dohányboltokból több mint 45 százalékkal többen loptak a tavalyi év azonos időszakához képest. Hozzáteszik, a benzinkutak shopjaiban elkövetett lopások száma mindössze 2 százalékkal emelkedett csak.

És hogy főként milyen termékeket lopnak az emberek? A rendőrségi adatok szerint minden egyes termékkategóriába tartozó terméket többször loptak idén októberig, a mobiltelefonok és kiegészítők kivételével, ezen elkövetések száma 30 százalékkal 28-ra csökkent éves összehasonlításban.

Boltban lop egy férfi

Fotó: Getty Images

Ami az élelmiszereket illeti, ilyen termékeket negyedével többen tulajdonítottak el. A leggyakrabban eltulajdonított termékek között egyébként előfordulnak a hús és húskészítmények, a tisztítószerek, üdítőitalok, tej és tejtermék, de élelmiszer-alapanyagot 38-szor, míg kenyeret és péksüteményt 34-szer, kávét pedig 30 esetben loptak.

A területi elosztás szerint Budapesten történt a legtöbb jogsértés idén októberig, a fővárost Borsod-Abaúj-Zemplén megye, majd Pest követi a sorban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top