nlc.hu
Életmód

Üzemanyaghelyzet

„Lassan nem az a kérdés, mennyibe kerül az üzemanyag, hanem az, hogy legyen” – megszólalt a szakértő

Veszélybe kerülhet a benzinárstop.
tankol,

Lassan nem az a kérdés Európában, hogy mennyibe kerül a nyersolaj vagy az üzemanyag, hanem az, hogy lesz vagy nem lesz” – nyilatkozta Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője az M1 csatornán. A szakértő szerint az egyre súlyosabb piaci feszültség Magyarországra is be fog gyűrűzni, akár veszélybe sodorhatja a benzinárstopot is.

Hortay úgy látja, az Európai Unió nem jöhet ki jól az Oroszország ellen bevezetett olajembargóból, a hétfőn életbe lépő intézkedések azonban Magyarország ellátásában nem fognak akut problémát okozni. 

Elmondása szerint az embargó óriási logisztikai szervezési problémát fog okozni, mert az Európai Unió olajigényének negyedét Oroszországból biztosította. Naponta több millió hordónyi olaj helyettesítése az egyik napról a másikra rendkívüli feladat. “Fennáll annak a veszélye is, hogy az Egyesült Államok exportkorlátozást vezet be piacának védelme érdekében. Ez pedig az EU mozgásterét tovább szűkítheti” – jegyezte meg.

A szakértő szerint a magyar ellátásban a Barátság kőolajvezeték helyettesítésére legfeljebb az Adria vezetéken keresztül lenne mód, de ennek kapacitása korlátozott. “Egy ilyen helyzet nagyon nehéz szervezési feladatok elé állítaná a Mol-t és Magyarországot” – véli.

(MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top