nlc.hu
Életmód

Kik tartoznak a Z generációba?

Dokusorozat készült a Z generációról

A 24.hu-n debütál a Compact TV Mielőtt végleg felnövünk című online dokumentumfilm sorozata, ami átfogó képet mutat a felnőtté váló generáció gondolkodásmódjáról és hangulatáról Magyarországon.
Mielőtt végleg felnövünk

A sorozat két rendezője, Balogh Rita és Akar Péter dokumentumfilmesek, egy éven át tartó kutatómunka során, több mint 50 fiatallal folytatott hosszabb beszélgetést, hogy kiválasszák közülük azt a 7 szereplőt, akinek történetén keresztül betekintést nyújthatnak abba, hogy gondolkodnak a ‘mai fiatalok’.
 
A szereplők között van csomagszállítóként dolgozó scrác, aki szabadidejében a hálószobájában dalokat ír,  egy csillogásra és hírnévre vágyó tini, aki a conteók és előítéletek világában keresi a maga igazságát, egy kis dunántúli faluból francia elit egyetemre készülő fiú, aki az egész családját megtanította az elfogadásra, és egy lány, aki a Fidelitasba való belépéssel találta meg azokat, akik igazán megértik. Az egyik epizód szereplője az a huszonéves kutyakiképző, akit a transzgenerációs kérdések foglalkoztatnak, egy sikeres startupper, aki az összes idejét vállalkozásának szenteli, és egy balett táncosból lett villanyszerelő, akit az áramkörök jobban izgatnak, mint a rivaldafény. 

Az epizódok mindegyike egy adott szereplőt mutat be. Bár hátterük, közegük és életfelfogásuk eltérő, mégsem különböznek annyira egymástól, hiszen ugyanabban a világban élnek, hasonló jelenségekkel kell szembenézniük. Világjárványok, klímaváltozás, háborúk, tömeges népvándorlás, átalakuló politikai rendszerek, a technológia folyamatos terjeszkedése – a Z generáció jövőjét többek között ezek a tényezők is alakítják.

Ám a beszélgetés során kiderült, hogy ezek a fiatalok leginkább biztonságra vágynak, kapaszkodóra, viszonyítási pontra, amely hiteles útmutatóként szolgálhat az úgynevezett felnőtt életük során. Ezt keresik a szüleikkel való kapcsolatukban, a híroldalakon, a barátaik személyében vagy egy adott közösségben.

A sorozat segítségével megérthetjük, hogyan is képesek helytállni ilyen bizonytalan időkben és megismerhetünk olyan közösségeket, amelyek gyakran rejtve maradnak társadalmunk elől. Az alkotók célja az volt, hogy a nézők megkérdőjelezzék azokat a sztereotípiákat, amelyek magát a generációt és az egyes szereplők által képviselt szubkultúrákat jellemzik, akármennyire is meglepő lehet mindaz, amit az epizódokban hallhatnak. Emellett egy olyan korosztály hiteles ábrázolását szerették volna megalkotni, amelynek tagjai ritkán képesek hangjukat hallatni – és mindezt úgy, hogy az számukra is hiteles legyen. 

A sorozat december 8-tól csütörtökönként lesz látható a 24.hu felületein.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top