nlc.hu
Életmód

Energiatudatosság és luxusfogyasztás kvíz

Energiatudatosság és luxusfogyasztás: mennyire vagy képben? – Kvízünkkel tesztelheted!

Minden mindennel összefügg, így az energiaválság, a károsanyag-kibocsátás és az egészségünk. Cikkünkben most ezt boncolgatjuk, valamint egy kvízzel is készültünk, ahol a tudásod tesztelése mellett hasznos tanácsokkal is gazdagodhatsz!

Az energiaválság kapcsán az utóbbi hónapok egyik központi témája, hogy ki miből mennyit fogyaszt. Egyre többet beszélünk róla, hogy hogyan csökkenthetnénk a kiadásainkat. Jó hír – ami igazán ránk fér manapság –, hogy ha odafigyelünk a fogyasztásra, azzal nem csak a pénztárcánkat, hanem a környezetünket is nagymértékben kíméljük, hiszen csökkenthetjük a károsanyag-kibocsátást. Vegyük sorra, mi mindenre érdemes odafigyelnünk!

Közlekedés

Ha autóval közlekedünk, általában rutinból tesszük. Mielőtt elindulunk, gyakran nem mérjük fel, valóban szükséges-e kocsiba ülnünk, vagy esetleg kényelmesebb, netán praktikusabb is lenne inkább a tömegközlekedést választanunk, vagy biciklire pattannunk. Pedig az utóbbiakkal nagy mértékben kímélhetnénk a környezetet, mint ahogy a telekocsis rendszerrel is.

Vásárlás

Az sem mindegy – a pénztárcánk, a környezetünk, és az egészségünk szempontjából sem –, hogy mit és honnan vásárolunk. Sokan próbálunk környezettudatosan élni, de nem mindig gondolunk bele a részletekbe. Például, hogy mivel ártunk többet a bolygónknak: ha műanyag fogkefét használunk, vagy ha bambuszból készültet. Hiszen utóbbi a világ másik feléről érkezik repülőgéppel, ami szintén erősen környezetszennyező.

Ugyanebbe a témakörbe tartozik az élelmiszerek beszerzésének helye is. Ha helyi termelőktől vásárolunk, nemcsak frissebb zöldségekhez, gyümölcsökhöz jutunk, hanem a szállítással járó károsanyag-kibocsátást is elkerüljük.

Luxuskiadások

Talán nem is gondolnánk, hogy mennyi felesleges pluszfogyasztást produkálunk olyan dolgokkal, amikre nincs is igazán szükségünk, vagy egy kis odafigyeléssel kiküszöbölhetők lennének. Ilyen lehet például a lakásban égve hagyott lámpa, az egész nap bekapcsolt tévé, a túl magas hőmérsékletre állított termosztát.

A luxuskiadások mérséklése alatt nem azt értjük, hogy le kellene mondani mindenről, amit szeretünk, csak érdemes átgondolni, hogy amit nap mint nap csinálunk vagy fogyasztunk, az tényleg örömet okoz-e, vagy csak a szokásaink rabjai vagyunk. Például azért eszünk-e mindennap húsételeket, mert valóban fontos számunkra, így lakunk jól, vagy csak megszokásból?  Ha a válasz az utóbbi, akkor feleslegesen költünk annyi pénzt az egyre dráguló húsárura, és még a húsipar magas széndioxid-kibocsátását is támogatjuk.

Akik dohányoznak, elgondolkodtak-e már rajta, hogy az valóban örömet jelent nekik, vagy csak izommemóriából gyújtják meg a cigit újra és újra? A dohányosoknak fontos törekedniük a dohányzás okozta ártalmak csökkentésére, illetve megismerniük az ezzel kapcsolatos lehetőségeket.

Ez csak néhány példa a sok közül, a sort még hosszasan lehetne folytatni.

Teszteld a tudásod!

A fentieket csupán gondolatébresztőnek szántuk, most pedig konkrét adatokat tartalmazó kvízünkkel tesztelheti a tudását mindenki a témával kapcsolatban. Biztosra vehetitek, hogy találtok benne sok új és figyelemre méltó információt a környezettudatosság, az egészség és a károsanyag-kibocsátás témakörében.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top