nlc.hu
Életmód

Nem jelent jót, hogy korán kirepülnek a méhek

Nem jelent jót, ha korán kirepülnek a méhek

A tavaszias időben megjelentek az első méhek, ám ez egyáltalán nem jó jel.

Az elmúlt időszak melegrekordokkal tűzdelt időjárása nemcsak a növények számára lehet megterhelő, hanem a méhek szempontjából is kétoldalú.

Méhek rajzanak

Nem jelent jót, hogy korábban kirepülnek a méhek (Fotó: Getty Images)

Az Időkép felhívja arra a figyelmet, hogy a méheknél 8 fok felett beszélhetünk a kaptárból kirepülésről – ezért fordulhatott elő, hogy a napokig tartó, akár 15-18 fokos időben több helyen is méhekkel találkozhattunk.

Ez a rendkívüli helyzet azonban kétoldalú: az előnye az, hogy ki tudják engedni az ürüléküket. A kaptárban ugyanis nem piszkítanak a méhek, akár 180 napig is visszatartják a salakanyagot, ilyenkor viszont kihasználják a meleg időt és kint végzik el a dolgukat.

A téli idő előtti kirepüléssel az a probléma, hogy előbb elfásulnak a méhek. „Korábban kezdik el a fiasítást/szaporodást, ezzel az atkák is korábban támadják a családokat. Az atkák elleni védekezés komoly anyagi és fizikai megterhelés a gazdáknak” – mondta Tamási Gábor, hobbiméhész az Időképnek, hozzátéve, hogy ha 60 napig nem jönne meleg periódus a hideg időben, az atkák terméketlenné válnának, nem tudnának szaporodni. Ezért jelent óriási problémát az átlagnál enyhébb idő. 

A méheket nemcsak az aranyló finomság, a méz miatt kell és lehet szeretni. Sokkal jobban össze van kapcsolva a sorsunk, és nagyon sokat veszíthetünk azzal, ha nem vigyázunk rájuk. Nem véletlenül hirdette ki az ENSZ május huszadikát a méhek világnapjának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top