nlc.hu
Életmód

A világ legnehezebb emberei

A világ legnehezebb emberei: ki sem tudtak kelni az ágyból a súlyuk miatt

Jon Brower Minnoch 1978 óta tartja a rekordot, mint a világ legnehezebb embere, aki betegség miatt hízott el annyira, hogy csak két kórházi ágyon fért el. Azóta ketten közelítették meg Minnoch súlyát, ám egyikük sem vette el a legnehezebb címet.

A világ legnehezebb emberének lenni természetesen nem egy olyan rekord, amit bárki elirigyelne Jon Brower Minnoch-tól, aki 41 évesen halt meg elhízás miatt. Ez az óriási túlsúly azonban nem a sok csülökpörkölttől keletkezett: a férfi egy olyan betegségben szenvedett, amely miatt a teste túlzott mennyiségű folyadékot halmozott fel.

A világ legnehezebb embere: Jon Brower Minnoch

Bár a legtöbb Guiness rekordot megdöntik az idők során, Minnoch rekordja érintetlen maradt az utóbbi 40 évben. 1978 márciusában Jon Brower Minnoch elnyerte a világ legnehezebb emberének világrekordját, miután 635 kilót nyomott. A férfiről már tinikorában sejthette a környezete, hogy nagydarab lesz, hiszen 12 évesen 133 kiló volt, ami majdnem 45 kilóval több, mint egy újszülött elefánt születési súlya szokott lenni. Tíz évvel később még plusz 45 kilóval többet mutatott a mérleg Minnoch alatt, amihez 182 centi magas volt. Mire 25 éves lett, elérte a 317 kilót, rá tíz évvel pedig már 442 kilóra hízott. Annak ellenére, hogy ekkorra már nagyjából egy jegesmedve súlyával vetekedett, még mindig nem érte el a legnehezebb ember rekordját.

A washingtoni Bainbridge Islanden született Jon Brower Minnoch egész gyermekkorában küzdött a kilókkal, elhízottnak számított már akkor is, bár az orvosok csak akkor vették észre, hogy milyen nagy a baj, amikor a súlya rohamosan növekedni kezdett. A hatalmas felesleg mellett Minnochnál a súlyával kapcsolatos komplikációk is kezdtek kialakulni, mint például a pangásos szívelégtelenség és az ödéma, 1978-ban került kórházba szívelégtelenséggel. Több mint egy tucat tűzoltóra és egy speciális hordágyra volt szükség ahhoz, hogy egyáltalán el tudjon jutni a kórházig, ahol aztán 13 nővér kellett hozzá, hogy egy olyan ágyba átemeljék, amit két ágyból szereltek össze.

Fogyás, hízás, házasság

A kórházban az orvosa úgy vélte, hogy Jon Brower Minnoch nagyjából 635 kilót nyomott, ami a legjobb esetben is csak becslés, mivel Minnoch méretéből adódóan nem lehetett megfelelően megmérni mérlegen. Ezen kívül úgy vélték, hogy a 635 kilóból körülbelül 400 kiló a felesleges folyadékgyülem eredménye volt. A férfi hatalmas méretei sokkolták az orvosokat, ezért azonnal szigorú diétára fogták, és napi legfeljebb 1200 kalóriára korlátozták a táplálékbevitelét. Egy ideig a diéta sikeres volt, és Minnoch egy éven belül több mint 420 kilótól szabadult meg, lefogyott egészen 215 kilóra, ami akkoriban a valaha dokumentált legnagyobb fogyásnak számított. Négy évvel később azonban újra 360 kilónál tartott, és nagyjából a fogyás felét visszahízta.

Jon Brower Minnoch (Forrás: All That Interesting)

Jon Brower Minnoch (Forrás: All That Interesting)

Rendkívüli mérete és jojó-diétái ellenére Jon Brower Minnoch élete viszonylag normális mederben folydogált. Amikor 1978-ban megdöntötte a súlyrekordot, feleségül vett egy Jeannette nevű nőt, és ezzel egy másik rekordot is bezsebelhetett: a házaspárok közötti legnagyobb súlykülönbség világrekordja is a férfié lett. Az ő 635 kilós súlyával szemben a felesége alig több mint 50 kilót nyomott. A házaspárnak két gyermeke született. Sajnos azonban Minnoch nem élt sokáig, a 42. születésnapja előtt meghalt, 360 kilósan. A súlya miatt ödémája szinte kezelhetetlennek bizonyult, és végül ez lett a felelős a haláláért. Minnoch öröksége azonban tovább él, hiszen az elmúlt 40 évben senki sem tudta felülmúlni gigantikus rekordját. Bár egy mexikói férfi, Manuel Uribe 560 kilóval közel járt Minnoch rekordjához – meg is döntötte a legnehezebb élő ember rekordját -, de mindeddig Jon Brower Minnoch maradt a valaha élt legnehezebb ember.

A másik rekorder: Manuel Uribe

Manuel Uribe 560 kilós volt, amikor elnyerte a világ legnehezebb élő embere címet, ám Minnochhoz hasonlóan ez nem akadályozta meg abban, hogy feleséget találjon, sőt, médiakarriert is épített úgy, hogy a súlya miatt el sem tudta hagyni az ágyát, és a The World’s Heaviest Man című műsor sztárja lett. A műsor dokumentálta ágyhoz kötött életét és fogyókúráját – és Uribét különös hírnévvel ruházta fel, amely éppúgy szomorúságból, mint győzelmekből fakad. A televízió reflektorfénye alatt Uribe sokat fogyott, de soha nem tudott megszabadulni az elhízástól, amely életében és halálában is meghatározta őt.

Bár az 1965-ben született Uribe saját állítása szerint már gyerekkorában is túlsúlyos volt, de nem kórosan. Alig 127 kiló volt, amikor fiatalon megházasodott. Egy 2008-as interjúban azt mondta, hogy a testmozgás hiánya miatt kezdett hízni, aztán, ahogy a férfi fogalmazott, valami átvette az irányítást a testében és több száz kiló szaladt fel rá. Bár az elhízás kialakulásához számos más tényező, köztük a genetika és a táplálkozás is hozzájárul, a Clinical Cardiology című szaklapban 2009-ben megjelent tanulmány szerint a kórosan elhízottak a nap 99 százalékában ülőmunkát végeznek. A tanulmány szerint az ekkora elhízással küzdő emberek naponta mindössze 2500 lépést tesznek meg, ami lényegesen kevesebb, mint az egészséges emberek által naponta megtett 10 ezer lépés. Uribe esetében azonban az átlagos lépésszáma még 2500-nál is kevesebb volt.

Manuel Uribe (Forrás: Guinness World Records)

Manuel Uribe (Forrás: Guinness World Records)

Uribe felesége végül beadta a válópert, főleg azért, mert a túlsúlya miatt depressziós férfi minden pénzt orvosokra és fogyókúrákra költött, ám csak még többet hízott. 2002 nyarán aztán Uribe lefeküdt az ágyába és soha többé nem kelt fel, az édesanyja és a barátai gondozták, etették, tiszába tették, miközben végignézték, ahogy a súlya egyre csak növekszik.

2006-ban, miután már nem látta a lábát, Uribe a nyilvánossághoz fordult, a mexikói televízióban segítségért könyörgött, és hamarosan az országos érdeklődés középpontjába került. A kormány több orvost is kinevezett, hogy segítsen neki lefogyni, végül sikerült leadnia a kilókból, így mikor 2008-ban platós teherautón szállították a saját esküvőjére, már nem ő volt a világ legnehezebb élő embere. Ám sajnos hiába fogyott le 390 kilóra, 48 évesen a túlsúly miatti egészségügyi problémák okozták korai halálát.

Khalid bin Mohsen Shaari, akire a király parancsolt rá, hogy fogyjon le

Minnoch rekordjához a legközelebb az utóbbi években Khalid bin Mohsen Shaari került a maga 610 kilójával, ám a sorsa úgy tűnik, nem lesz olyan tragikus, mint a rekorderé, ugyanis mára már sikerült normál súlyra fogynia. A szaúdi férfi története nemcsak a súlya miatt olyan figyelemreméltó, hanem azért is, mert maga Abdullah király rendelte el, hogy a férfit, aki akkor 610 kilogrammot nyomott, kezeljék és szabadítsák meg túlsúlyától az orvosok.

Az akkor még alig 20 éves Shaari ekkora súllyal képtelen volt önállóan mozogni, már három éve nem hagyta el az ágyát, mielőtt egy targoncával elvitték a házából a kórházba. 2012-re Shaari egészségi problémái kritikussá váltak, ekkor mesélte el történetét a helyi televízióban, és kért segítséget nyilvánosan. A lábai feldagadtak, cukorbetegséget diagnosztizáltak nála, a tüdejével és a szívével is gondok voltak. Mindez azonban megváltozott, amikor Abdullah szaúd-arábiai király a tévéadás nyomán hallott Shaari egészségügyi problémáiról és úgy döntött, hogy humanitárius gesztusként minden segítséget megad neki.

Khalid bin Mohsen Shaari (Forrás: YouTube)

Khalid bin Mohsen Shaari (Forrás: YouTube)

Ahhoz, hogy Shaari elhagyhassa otthonát, hogy kezelést kapjon, először a király utasítására lerombolták Shaari házának egy részét, majd egy speciális ágyra helyezték Shaarit, és egy targoncával kiemelték a házból, ezek után tudták elszállítani a kórházba. Dr. Aa’ed al-Qahtani, a Shaari kezelését felügyelő orvosi csoport vezetője egy interjúban elmondta, hogy ahogy Shaari súlya csökkenni kezdett a kórházi komplex kezelésnek köszönhetően, úgy javult az egészségi állapota, a szív- és tüdőfunkciója, csökkent a gyulladása és nőtt az izomereje, beleértve azt is, hogy már képes volt mozgatni a lábát. 2013-ban gyomorszűkítő műtétet végeztek a férfinél, aminek köszönhetően testsúlyának több mint felét leadta, közben pedig kapott pszichiátriai kezelést is. 2016-ra eljutott odáig a fogyásban, hogy már képes volt járókeret segítségével a saját lábán menni, 2018-ban pedig átesett a szükséges plasztikai beavatkozásokon is, melyek során eltávolították a testéről a fogyás során keletkezett felesleges bőrt. Shaari mára már elérte a teljesen normális, 65 kilós testsúlyt, példája minden súlyos elhízással küzdő ember számára nagy motivációt jelenthet.

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top