nlc.hu
Életmód

Ezek lesznek 2023 új wellness-trendjei

A gomba őrült nagy sláger lesz, enni és kenni fogjuk, de elérkezett a szex-wellness ideje is

Szex-wellness, "gombaboom", pilates és biofikus tervezés. Még jobban előtérbe kerül a testi-lelki egészség, a wellness területén pedig új trendek erősödnek meg. Mutatjuk, mik ezek, és hazai szakértőket is megkérdeztünk, hogy a nemzetközi tendenciák miként fognak érvényesülni nálunk.

A Global Wellness Institute meghatározása szerint a wellness nem más, mint a holisztikus egészséghez vezető tevékenységek, választások és életmódok aktív gyakorlása. A wellnessnek több ága is van, ilyen a fizikai wellness, amely a táplálkozás és a mozgás segítségével támogatja a testünk egészségének megőrzését; a mentális wellness, amely magában foglalja az agyunk trenírozását tanulással, hobbival és munkával; az érzelmi wellness, amely magában foglalhatja az érzéseinkkel való kapcsolatfelvételt naplóírás, meditáció vagy szakemberrel való beszélgetés révén. És ott van még a szexuális wellness, amiről idén állítólag még több szó fog esni. Ezeknek a gyakorlási módjai időről időre változnak, fejlődnek, hiszen egyre többet tudunk meg arról, mi tesz jót a testünknek, az elménknek, a lelkünknek és a szexualitásunknak.

2022-ben például poralakban ettük a különféle superfoodokat, a közösségi médiában megnyíltunk a mentális egészségünkkel kapcsolatos küzdelmeinkről, és a kevesebb stressz érdekében megpróbáltunk határokat szabni a munkahelyünkön és a magánéletünkben egyaránt.

 

Nézzük, hogyan alakulnak idén az efféle trendek, amelyekhez nem feltétlenül kell sok pénz.

A spiritualitás és hangterápia

2023 hatásos wellness trendje a spirituális jólét lehet, ez a kifejezés pedig arra utal, hogy az ember úgy érzi, valami nála nagyobb dologhoz kapcsolódik, például egy magasabb erőhöz, hithez vagy az élet értelméhez és céljához. A jólétnek ez az aspektusa gyakran a béke, az elégedettség és a belső harmónia érzésével jár együtt, és fontos szerepet játszhat az általános egészség szempontjából. A múltban a spirituális jólétet leginkább a vallásokhoz kötötték, de ma már ismeretes, hogy ezt más módon is elérhetjük, meditációval, légzőgyakorlatokkal, harcművészetekkel. Vagy akár hangterápiával. Ezt az ősi gyógyító gyakorlatot évszázadok óta használják különböző kultúrákban a stresszoldásra és a relaxációra. Az alacsony frekvenciájú hangok összefüggésbe hozhatók az agy relaxációjával (a magasabb frekvenciákról úgy gondolják, hogy elősegítik az összpontosítást). Miután az emberek mindennél jobban keresik a kikapcsolódás és a mindennapi mókuskerékből való kiszakadás lehetőségeit, a zeneterápia iránti igény is fokozatosan növekszik. Hozzáteszem jogosan. Én tavaly próbáltam ki először Szlovéniában, és azóta rajta maradtam, tényleg fantasztikusan kikapcsol, és lelassítja a gondolatokat.

Hangtál terápia

Hangtál terápia a Hong Kong-i Wan Chai-ban (Fotó: Dickson Lee/South China Morning Post via Getty Images)

Gombákat fogunk enni és az arcunkra kenni

A gombák népszerűsége folytatódni fog, hiszen a 2022-es trend-előrejelzési szezon lezárásaként a The New York Times a gombát az Év alapanyagának és a növényi alapú mozgalom elengedhetetlen táplálékának nevezte. Az előrejelzések szerint 2023-ban pedig olyan mainstream lesz, mint a CBD és a kollagén.

Rachel Chatterton, a Holland & Barrett élelmiszer-fejlesztési vállalat vezetője a brit Marie Claire-nek „gombaboomot”, vagyis a kiegészítők, kivonatok és gombából készült italok népszerűségének növekedését jósolta. Ez részben a fenntarthatóbb táplálkozás irányába történő elmozdulásnak köszönhető, – a vegán és növényi alapú húsalternatívák iránti növekvő keresletnek köszönhetően a gombák és a shiitake gombák mint kiváló húspótlók kerültek előtérbe, amelyek egyébként ízben is ütősek. Olyannyira nagy a hype a gomba körül, hogy a Sussex hercegnéje 2020-ban befektetett egy amerikai székhelyű gombakávé-gyártó cégbe, a Clevr-be, és a funkcionális gombák kategóriája az előrejelzések szerint a tavalyi 24,9 milliárd dollárról 2028-ra 47,2 milliárd dollárra nőtt. A Spate nevű, trendanalízissel foglalkozó vállalat adatai pedig azt mutatták, hogy a gombákat érintő Google-keresések száma tavaly 22,4 százalékkal emelkedett.

A gombák ráadásul nemcsak a tányérunkra fognak betörni, hanem a wellness piacra is, ami nem meglepő, hiszen az orvoslásban is évezredek óta – sőt egy ideje a szépségiparban is – előszeretettel használják őket. Már felfigyeltek rá olyan ismert kozmetikai cégek is, mint az Origins, a Lush, a Fresh, a Herbivore, a Tata Harper vagy a Hanacure.

Az eddigi tanulmányok szerint a gombák többek között csökkentik a stresszt, fokozzák az energiát, a relaxációt, az immunitást, ezért a szakértők úgy vélik, hogy csak további kiaknázásra vár ez a kedves kis növény. A bőrápolástól és hajápoláson át a táplálékkiegészítőkig sok területen hasznát vehetjük még.

A Pilates az új jóga?

Már 2022-ben is nagyon népszerű volt az alacsony terhelésű edzés, a pilates, de úgy tűnik, jövőre még nagyobbat fog szólni, főleg, hogy egyre több sztár, mint Hailey Bieber, Jennifer Aniston és Kendall Jenner is erre a sportra esküszik. Hollie Grant, a Pilates PT alapítója azt jósolja, hogy a népszerűsége idén csak tovább fog nőni, és leginkább, mert remek megoldást nyújt azoknak, akik sérülésekkel küzdenek, vagy csökkenteni szeretnék a testükben a stresszt, miközben izmot építenek és javítják a testtartásukat. Ezekkel az érvekkel egyetért Bokor Zsuzsanna STOTT pilates mestertanár, a Balance Pilates Stúdió vezetője, aki 2000-ben nyitotta meg Magyarország első pilates stúdióját. A szakembernek bőven van rálátása arra, hogyan vált egyre népszerűbbé a pilates, amit eleinte idegenkedve fogadtak itthon, hiszen akkoriban Magyarországon egyáltalán nem volt ismert ez a mozgásforma. Zsuzsanna szerint a mozgásforma nagyon közkedvelt a középkorúak és az idősebbek körében, mivel a mély és a gerincstabilizáló izmokat is megdolgoztatja és fájdalommentes mozgást tesz lehetővé. Mindemellett fontos stabilizáló izmokat és mozgás mintákat tanít meg, amelyek, mint a tánclépesek, beépülnek a mozgásmintalákba. Azok, akik kipróbálják, érzik a pozitív hatást, főleg ezért lett népszerűbb mozgásforma, és az is segít, hogy sok sztár űzi a pilatest, ami még divatosabbá teszi. Nemcsak a nők, hanem a férfiak körében is –tette hozzá a szakembert.

Fotó: Pilates Balance Stúdió

Fotó: Pilates Balance Stúdió

Biofilikus tervezés

Egyre hangsúlyosabbá válik az is, hogy az otthoni környezetünket miként alakítjuk ki, így érthető, ha a biofilikus tervezés, ami a természet és a tervezés integrálásáról szól, az előtérbe kerül, sőt, 2023-ban tovább fog lépni.

Nem kell feltétlen vastag pénztárcával rendelkezni ahhoz, hogy ezt a trendet magunkévá tegyük. A rendelkezésre álló természetes fény maximális kihasználása, a cserepes virágokkal, valamint a fenntartható módon beszerzett organikus anyagokkal, például fa, parafa, gyapjú, bőr és kő használatával megteremthetjük magunk körül a természetközelibb hatást, ami javítja a hangulatot, és hozzájárul a hatékony munkavégzéshez is.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Szauna és fürdő, ami nem megy ki a divatból

Léteznek olyan wellness elemek, amelyeken nem fog az idő, és évezredek óta szolgálják az emberek holisztikus megújulását. Ilyenek a termálfürdők és a szaunák, szerencsére ezekben itthon sincs hiány, hiszen jól elvagyunk látva termálvízzel és gyógyfürdőkkel. Ami a trendeket illeti, Bálintné Réffy Edit, a Budapesti Gyógyfürdők szóvivője elmondta, hogy a  wellness szolgáltatások iránt egyre nagyobb igény mutatkozik, valamint a hagyományos medence-fürdőzés, a „brűgölés” újra kedveltté vált. A szolgáltatások közül továbbra is a wellness masszázsok a legnépszerűbbek, a sláger a harmony-aroma és frissítő masszázsok. Az új igényekre reagálva azonban jövőre új szolgáltatások lesznek, a Rudas fürdőben például rituális fürdőzést vezettek be, amely során a vendégek a termálvíz, az illatok és az olajok hatására testileg és lelkileg is felfrissülnek. A szakember szerint a beauty szolgáltatások is feljövőben vannak, szeretünk pihenni és szépülni is egyszerre:

„A korábbi évek hagyományos wellness-súlypontjával szemben érezhetően megélénkült az igény a szépségápolás és a kényeztetés különböző formái iránt.  Ez a változás tapasztalható a masszázsok esetében is, a hagyományos svédmasszázsokat kényelmi, beauty elemekkel egészítjük ki.”– mondja Bálintné Réffy Edit, aki azt is elmondta, hogy megnőtt az igény olyan szolgáltatásokra is, amelyek mozgásszervi problémákra és prevencióra is alkalmasak. Ezeket már beutaló nélkül is igénybe lehet venni.

Éljen a szexuális jóllét!

Már 2022-ben is egyre több szó esett arról, hogy biztonságos szex mentális terhe leginkább és igazságtalanul a méhvel rendelkező emberekre hárul, de 2023-ban várhatóan még több diskurzus indul meg az egyenlő fogamzásgátlás témájáról, valamint a szexuális tudatosságról és felelősségvállalásról. A szexhez való hozzáállás is fokozatosan változik, és egyre többen fogadják el a szexet mint a wellness egyik formáját, amely biztos módja az egészség és a hangulat javításának. „A szexuális wellness fogalmát úgy határoznám meg, mint az izgalom és az öröm általános érzését az emberi szexualitás számos területén” – mondja Georgia Grace szexuálcoach, az It’s a normal. com-nak. „A szexuális wellness az örömérzetről és a testünk vágyaihoz, szükségleteihez és vágyaihoz való kapcsolódásról szól; valamint a másik félről, akivel úgy döntünk, hogy kapcsolatba lépünk” – tette hozzá a szakértő.

Ezt Jámbor Eszter is aláírja, aki négy éve alapította a Szexsulit, ami ma már Testsulinak hívnak, miután az előző oldalt letörölte az Instagram. Szerencsére a követői szinte azonnal visszatértek, sőt, azóta mintha egyre többen is követnék az edukációs oldalt, Szerint a szex-wellness, mint kifejezés a fejlettebb, nyugati országokban régóta használt fogalom, és a félreértések végett ez nem egy wellness kezelés, hanem csupán szexuális jóllétet takar. „Igazából a Testsulit is lehet egy sexual wellness oldalnak nevezni, hiszen a “szexuális jólléttel” foglalkozik – ebbe beletartozik az, hogy foglalkozol azzal, hogy jó és biztonságos legyen a szexuális életed. Szerintem ez csak elnevezés kérdése.”– mondja, hozzátéve, hogy itthon is nagyobb az igény az edukációra.

@testsulim Mi a normális? Kövess jó testi és lelki tippekért! #testsuli #normàlis #együtt #pàrkapcsolat ♬ original sound - Eszter Jámbor

Nyitottabb lett a világ a Testsuli felé – komolyabban veszik, mint négy éve, és a testsulinak sikerült kilépnie abból, hogy bulvárnak higgyék, ugye a szex témát sokszor kezelik bulvártémának a mainstream médiumok” – magyarázza az oldal alapítója, de azt azért kiemeli, hogy a szexuális egészségről még mindig kevés szó esik itthon, és ő nem hiszi, hogy ez a téma nálunk idén berobbanna. „Külföldi szexedukátorokat, ezzel foglalkozó szervezeteket követek, abból látom, hogy külföldön sokkal több szó esik erről – akár intézményesített formában vagy civil szervezeteken keresztül. Az mindenesetre jó dolog, hogy egyre több (szexuális) egészséggel foglalkozó cég tartja fontosnak a témát, és kampányokban foglakozik a kérdéssel. Itt olyasmire gondolok, hogy mondjuk Durex támogat podcastokat, nyitott felnőttáruházak felhívják a figyelmet a szexuális egészségre, ehhez készülnek edukácós anyagok”

Így szex-wellnesselj!

A legtöbbünk számára a szexuális wellness egy folyamatban lévő munka. Íme néhány tipp, hogy javítsd saját szexuális wellnessedet:

Maszturbálj: A maszturbáció lehetővé teszi, hogy felfedezd a tested, és ha a partnereddel együtt csinálod, növelheted az intimitást, miközben többet tudtok meg egymásról. Hasonlóképpen, a maszturbáció segít növelni az önbecsülést és a testbizalmat.

Mozogj! A testmozgás nemcsak a vérkeringést és az energiaszintet növeli mind a férfiaknál, mind a nőknél, hanem csökkenti a stresszt is, ami a leggyakoribb libidógyilkos.

Legyél teljes mértékben jelen! A teljes tudatosság a szexuális együttlét során növeli az élvezetet, az intimitást és a kapcsolatot. Növeld a tudatosságodat azzal kapcsolatban, hogy mit érez a partnered, és célzottan és szándékosan gondolkodj a szexuális helyzetben tanúsított viselkedésedről.

Látogass el az orvoshoz! Semmi szégyellnivaló nincs abban, ha egészségügyi szakemberek foglalkoznak bármilyen problémával, vagy válaszolnak bármilyen kérdésére. Vizsgáltasd meg magad rendszeresen, és nézz utána, mi történik odalent.

Digitális detox

Egészen megdöbbentő a Leeds Egyetem nemrégiben készült tanulmánya, amely szerint az Egyesült Királyságban a képernyő előtt töltött idő jelenleg átlagosan napi 11 óra. Igen, ez majdnem a fél napot jelenti. Nem jó hír ez, ugyanis a telefonozás, lapotopzás negatívan befolyásolhatják az egészséget, a rossz testtartástól kezdve a szemproblémákig, számos módon rombol, ezért 2023-ban egyre nagyobb teret kap a digitális detox. Az Unplugged, a London és Manchester környékén digitális detox elvonulásokat szervező cég mérete 1500 százalékkal nőtt a 2020-as megnyitása óta a növekvő keresletnek köszönhetően. Hector Hughes, az egyik társalapító úgy véli, hogy az emberek 2023-ban tovább fogják csökkenteni a képernyő előtt töltött időt, valamint felismerik, hogy a természetben való tartózkodás milyen sok előnnyel járhat a jólétükre.

A wellness, ahogy a fenti példák is mutatják, nem feltétlen pénz kérdése, (de ne legyünk álszentek, sokkal könnyebb kikapcsolni, ha nem nyomják a válladat egzisztenciális problémák), a sokféle lehetőség közül csak meg kell találnunk azokat a módszereket, amelyek a legközelebb állnak hozzánk, és amiket a legkönnyebben el tudunk érni.

(via, via, via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top