Életmód

Áronnak családot keresnek

13 éves, fiú, pánikrohamjai vannak, kényszerbetegségre gyógyszert szed, rendszeres pszichológiai és pszichiátriai segítségre szorul. Kedves, halkszavú, szerethető. Eddig három nevelőszülőnél élt, most tovább kell mennie. Lesz család, aki befogadja?

23 ezer gyerek él Magyarországon állami gondoskodásban. Elhanyagolás, bántalmazás, a szülők szenvedélybetegségre, betegsége, halála miatt.

Áronnak családot keresnek

A gyerekek közül legjobb helyzetben a csecsemők vannak, mindenki őket akarja örökbe fogadni, utána jönnek az óvodáskorúak. Ahogy „öregszik” a gyerek, úgy romlanak az esélyei. A legrosszabb helyzetben az Áronhoz hasonló gyerekek vannak, ők állami gondoskodásban nőnek fel. Áron úgynevezett speciális szükségletű gyerek, aki rengeteg figyelmet, megértést igényel. Ezeknek a gyerekeknek – akiknek valamilyen pszichés betegségük, magatartási problémájuk, erős tanulási zavaruk van – a legnehezebb helyet találni az állami gondoskodás rendszerén belül.

Pedig soha ennyi nevelőszülő nem dolgozott még az országban, közel 5900-an fogadtak be családjukba szülők nélkül élő gyereket, közülük azonban csak 41-en kaptak felkészítést a különleges helyzetben levő gyerekek neveléséhez. Áron így került egyik helyről a másikra, nevelőszülői ugyanis nem éreztek elég erőt másik 4-5 befogadott gyerek mellett a sok figyelmet igénylő, szorongó kisfiúhoz.

„Mire megszokom az új szobámat, mindig el kell költöznöm. Szerintem inkább már ki sem pakolok” – mondja Áron, amikor a gyakori családváltásról kérdezzük.

Áronnak családot keresnek

Egy traumatizált gyerek életében pedig az állandóság, a biztonság az egyik legfontosabb. Az SOS Gyermekfalvak most egyedülálló programot indított a megsegítésükre. Olyan speciális képzést, szakmai támogatást és munkafeltételeket kínálnak azoknak, akik szívesen lennének nevelőszülők, amelyek segítségével könnyebben szót érthetnek egy különleges igényű gyerekkel. A havi 400 ezer forintos fizetés mellett különböző juttatásokat és szaksegítséget is kapnak az alapítványtól.

„Ellentétben a hagyományos nevelőszülői családokkal, ahol 3-5 gyerek is van, itt egyetlen nagyobb, kiemelkedő figyelmet igénylő gyerek befogadásáról beszélünk. Így tudjuk a leginkább biztosítani, hogy kellő figyelem jusson a különleges nehézségekkel küzdő gyerekre és a nevelőszülőnek se legyen erőn felüli feladat a gondozása” – mondja Cseh Angéla, az SOS Gyermekfalvak programjának koordinátora.

Az SOS várja az érdeklődőket, akik szívesen fogadnának be egy kivételes helyzetben lévő gyereket.

További információ és jelentkezés. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top