nlc.hu
Életmód

Magyar túrázók életveszélyben a Magas-Tátrában

Megszólalt a magyar hegymászó, aki társával majdnem meghalt a Magas-Tátrában

A magyar túrázókra hirtelen erős hóesés és szél csapott le a Magas-Tátrában, az utolsó pillanatban mentették meg őket, de addigra már órák óta gyalogoltak átfagyva és átázva.
Magas-Tátra

Kis híján életét vesztette két magyar túrázó a Magas-Tátrában pénteken, mert az erős hóesés és a szél hirtelen lecsapott rájuk, és nem tudtak továbbhaladni. Várkonyi Gábor az RTL Híradónak mesélte el, mi történt.

„Alapvetően a gond ott volt, hogy folyamatosan beszakadtunk a hóba, a hótalp itt semmit nem segített. (…) Fizikailag képtelenség volt továbbmenni” – mondta Várkonyi Gábor. Pedig csupán pár száz méterre voltak egy menedékháztól, de az időjárás miatt nem érték el.

Volt egy erős fél óra, amikor végigfutott a fejünkben, hogy lehet, hogy nem találnak meg minket, lehet, hogy nem fogjuk kibírni, elfáradunk, ledőlünk és nem kelünk fel többet

– idézte fel a gondolataikat Várkonyi Gábor.

Mivel olyan magasan voltak, ahol már nem volt térerő, végül úgy döntöttek, hogy visszafelé indulnak el, majd lejjebbről, ahol már volt térerő, segítséget hívtak. Szerencsére megvolt nekik a hegyi mentők száma.

Az utolsó pillanatban mentették meg őket, de addigra már órák óta gyalogoltak átfagyva és átázva. Teát, csokit, friss kesztyűt kaptak a szlovák hegyi mentőktől. Majd egy szűk órát kellett lefelé menniük, hogy biztonságos helyen legyenek.

Várkonyi Gábor szerint nem lehet azt mondani, hogy felelőtlenek lettek volna, úgy érzi, minden tőlük telhetőt megtettek: voltak már azon a területen, tájékozódtak az időjárásról, felszerelésük is rendben volt, de olyan szinten megváltoztak a körülmények, amire nem voltak felkészülve. Szerinte hatalmas szerencséjük volt, mert ha picit máshogy alakulnak a dolgok, lehet, hogy nem élik túl.

A Magas-Tátra egyáltalán nem veszélytelen, korábban meghalt egy magyar hegymászó, akit elsodort a lavina.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top