nlc.hu
Életmód

Meghalt Bányai István grafikus, illusztrátor

Meghalt Bányai István, a The New Yorker magazin illusztrátora

Generációjának egyik legjobb illusztrátora volt a Budapesten született Bányai István.
Gyerta ég a sötétben

Meghalt Bányai István magyar származású grafikus, illusztrátor, aki a többi között az amerikai The New Yorker, a New York, a The Atlantic és a Playboy magazinok számára készített munkáival vált ismertté – írja a The New Yorker.

Az alkotó 73 éves korában, december 15-én hunyt el egy West Harrison-i kórházban, New York államban. Halálát tüdőrák okozta.

Bányai István 1949-ben született Budapesten. A Magyar Iparművészeti Főiskolán (ma: MOME) tanult, majd a MOKÉP-nak filmplakátokat, a Móra Ferenc Könyvkiadónak illusztrációkat, a Hungaroton számára pedig lemezborítókat készített, és animációs filmekkel is foglalkozott. A legismertebb ezek közül az 1976-os Hamm.

1980-ban Párizsba költözött, majd 1981-ben Los Angelesben telepedett le. A Times, a Newsweek és az Atlantic Monthly számára készített illusztrációkat, valamint több kiadónak lemezborítókat. Később, 1993-ban a családjával New Yorkba költöztek.

Karrierjében a nagy áttörés két évvel később érkezett el, amikor heti megállapodást kötött vele a New York magazin. Emellett havonta rajzsorozatot készített a Playboy tanácsadó rovatának, a Playboy Advisornak, 1998-től pedig a The New Yorkernek is készített címlapi illusztrációkat, valamint több gyerekkönyv is a nevéhez fűződik.

Az internet előtti időkben, az 1980-as, 1990-es években volt a magazinok és magazinillusztrációk aranykora, Bányai István pedig generációjának egyik legjobb illusztrátora volt. Egy 2013-as interjúban szerényen így fogalmazott arról, hogy hetente megjelennek a munkái a magazinban: „Mindenki vécéje mellett kötöttem ki. Szóval bizonyos értelemben ez tényleg láthatóvá tett engem”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top