nlc.hu
Életmód

Szívbetegséget okozhat az eritritol

Szívrohamot okozhat a nullkalóriás cukor egy új kutatás szerint

Az eritritol elősegíti a véralvadást, ami vérrögök kialakulásához vezethet.

Évtizedeken keresztül úgy gondoltuk, hogy a mesterséges cukorpótlók jó alternatívát nyújthatnak a túlsúllyal vagy krónikus betegségekkel küzdők és az egészségesen élni akarók számára. Egy új kutatás azonban arra jutott, hogy az egyik legnépszerűbb édesítőszer veszélyesebb lehet, mint hittük.

A Nature Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint egy népszerű mesterséges édesítőszer, az eritritol összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham és a stroke megnövekedett kockázatával – számolt be a The New York Times.

Dr. Stanley Hazen és munkatársai azt vizsgálták, mi történik, ha vérhez vagy izolált vérlemezkékhez eritritolt adnak. Az utóbbiak a vérben található molekulák, amik segítik a véralvadást és a sebgyógyulást. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az édesítő mindkét esetben növeli a véralvadás mértékét, ami akár vérrögképződéshez vezethet.

A preklinikai vizsgálatok szerint a szájon át fogyasztott eritritol is hasonló hatással lehet a vérlemezkékre. Dr. Stanley Hazen és kollégái a jelentésükben kifejtették, hogy bár az eritritol egyre gyakrabban fordul elő az élelmiszerekben – olyannyira, hogy még a talaj- és csapvízben is kimutatható –, hosszú távú hatásairól keveset tudunk.

Eritritol egy tálcán

Az eritritol a cukorhoz hasonló íze miatt évtizedek óta közkedvelt édesítő, de az új tanulmány szerint túlzott mértékben káros is lehet a szervezetre (Fotó: Getty Images)

Ugyanígy vélekedik a New York Times által megkérdezett független szakértő, Dr. Dariush Mozaffarian kardiológus, táplálkozástudományi professzor is.

„Még nem készült elég tanulmány ahhoz, hogy a cukorhelyettesítők hosszú távú egészségügyi hatásait meghatározzuk – mondta a lapnak. – Ez a probléma. Függetlenül ettől a tanulmánytól, egyszerűen nincs elég bizonyíték arra, hogy valóban biztonságosak.”

Akkor ne használjunk többé eritritolt?

A fenti kérdés könnyen felmerülhet, de a helyzet nem ilyen egyszerű. Liz Weinandy, dietetikus, az Ohio Egyetem oktatója elmondta Healthline portálnak, hogy a tanulmány ugyan lehetséges összefüggést talált a szívbetegségek és az eritritol-fogyasztás között, de egyértelműen nem bizonyította azt.

„Nagy különbség van az összefüggés és az ok-okozati összefüggés között – magyarázta. – Ennek a tanulmánynak számos aspektusa in vitro és in vivo volt, amelyek információval szolgálhatnak számunkra, de nem feltétlenül jelentik azt, hogy a vizsgált dolog az emberekre is ugyanolyan hatást fejt ki, mint amilyet a laboratóriumban láttunk.”

A szerzők maguk is elismerik ezt a tanulmányban, és további vizsgálatokat javasolnak annak érdekében, hogy egyértelműen kiderüljön, hogy van-e ok-okozati kapcsolat.

A dietetikus szerint azt is meg kell jegyezni, hogy még ha az eritritol növeli is a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, ez inkább a mennyiségből eredhet. Az anyag ugyanis természetes módon is előfordul egyes gyümölcsökben és zöldségekben, bár sokkal kisebb mennyiségben, mint amennyit a mesterségesen édesített élelmiszerek tartalmaznak.

Az emberi szervezet az eritritolt csak kis részben tudja anyagcserével átalakítani, a felesleg pedig a véráramba kerül és problémát okozhat.

Szívbetegség esetén jobb, ha más édesítő után nézünk

Azok, akiknél alapból is magas a szív- és érrendszeri kockázatok esélye, a szakemberek szerint jobban teszik, ha eritritol helyett steviát vagy neotámot választanak, mert ezek nem növelik a vérrög kialakulásának esélyeit.

Ha valaki egészséges, akkor „sima” cukrot is fogyaszthat, de fontos mérsékletesnek lenni: a dietetikusok szerint a hozzáadott cukrokat, mint például a méz, az asztali cukor, a juharszirup és a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, a napi kalóriamennyiség 10 százaléka alatt jó tartani (ez egy 2000 kalóriás étrend esetén maximum napi 50 grammot jelent). A túlzott mértékű cukorfogyasztás ugyanis szintén növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Zöldségek egy szatyorban

A legjobb, ha teljes értékű élelmiszereket és sok zöldséget fogyasztunk (Fotó: Getty Images)

A legjobb azonban az, ha a mesterséges élelmiszerek helyett a teljes értékű táplálkozásra állunk át. A legtöbb cukorpótlót általában a magasan feldolgozott ételek tartalmazzák, amik amúgy sem tesznek jót a szervezetnek. Édességek helyett például gyümölcsöket és zöldségeket érdemes fogyasztani, mert azok számos olyan vegyületet és tápanyagot – például káliumot, C-vitamint és polifenolokat – tartalmaznak, amelyek segítenek csökkenteni a szívroham, a stroke és az agyvérzés kockázatát is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top