nlc.hu
Életmód

Majdnem megölte a vizslát a vadcsapda Ikrényben

Majdnem megölt egy vizslát az út melletti vadcsapda

Pár méterre az úttól volt elrejtve a csapda, így könnyen belesétálhat egy pórázon sétáltatott eb is.
Vadcsapda Ikrény külterületén

Majdnem megölt egy vizslát egy út mellé kihelyezett vadcsapda a Győr-Moson-Sopron vármegyei Ikrény külterületén, egy népszerű sétálóhelyen. Gazdája puszta kézzel feszítette szét a csapdát, hogy kiszabadítsa az állatot, így ő is megsérült, a kutyát pedig meg kellett műteni – írja a Kisalföld.

A területen tábla figyelmeztet ugyan a veszélyre, de a csapda csupán egy-két méterre volt a gyalogúttól, így egy pórázon vezetett kutya is belesétálhat. A kutya gazdája az ügyet hivatalos útra terelte, mivel úgy gondolja, hogy az úthoz ennyire közel kihelyezett csapda emberre és állatra egyaránt veszélyes lehet.

Németh Tamás polgármester közölte, hogy sokan sétáltatják arrafelé a kutyájukat, és ilyen közel az úthoz senki sem számít veszélyre, a csapdák pedig komoly veszélyt jelentenek a pórázon tartott ebekre is. Ezért felvették a kapcsolatot a helyi vadásztársasággal, és azt kérik, hogy az út 20 méteres közelében ne legyenek csapdák, a figyelmeztető táblák pedig legyenek jól látható helyen.

Orbán Henrik, az Országos Magyar Vadászkamara Győr-Moson-Sopron vármegyei Területi Szervezetének titkára szerint az ehhez hasonló ügyek azért véleményesek, mert nem lehet bizonyítani azt, hogy a kutyát valóban pórázon sétáltatták.

Az úgynevezett hattyúnyak csapdák legálisan használhatók Magyarországon. Egy-két centi mélyre, a föld alá rejtik, hogy aranysakált, rókát kapjanak el vele. Elméletileg rálépés esetén nem sül el, csak amikor elhúzzák a csalit, ám a takarás miatt nehéz elkerülni.

Korábban szintén Győr-Moson-Sopron vármegyében történt egy hasonló eset, amikor a hattyúnyak csapda egy kutyát ejtett foglyul, és az állat lábát kis híján amputálni kellett. 

(Kiemelt kép: nlc-montázs, fotók: Facebook/Ikrény)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top