nlc.hu
Életmód

A spiráltól májfoltos lett az arcom

„A spiráltól májfoltos lett az arcom”

„Májfoltok jöttek ki az arcomon, pár héttel azután, hogy a nőgyógyász spirált helyezett a testembe. Jeleztem neki, hogy szerintem ez a spirál miatt van, és először azt mondta, hogy ennek lehet más hormonális oka is. Lehetséges, hogy tényleg a spiráltól lehet ilyen elváltozás a bőrömön?

– az olvasói levelet Gabriella (ál)nevű olvasónk küldte a fogamzásgátlás témakörben. A spirálról ugyan nem derül ki, hogy milyen fajtájú, feltételezhetően hormonális hatású, nem pedig a fémből készült hormonmentes spirált kapta olvasónk. Az alábbiakban hosszabban is válaszol a kérdésre Sereg Tímea szexológus és párkapcsolati tanácsadó, és ha neked is van kérdésed a fogamzásgátlással kapcsolatban, ha párkapcsolati gondjaid vannak, ha a szexszel kapcsolatban vannak benned kételyek, várjuk a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címre.

A hormonális fogamzásgátlóktól lehet változás a bőrön

Olvasónk konkrét kérdésére az a válasz röviden, hogy igen, lehet májfolt a bőrön fogamzásgátlótól. Ugyan azt nem tudni, olvasónk hány éves, feltételezhetően a menopauza vagy a korai menopauza még sok év múlva következnek majd be. A májfoltot az ösztrogénszint megváltozása okozza, ilyen elváltozást a bőrön terhes nők is tapasztalhatnak magukon. A spirál valószínűleg az egyébként talán épphogy jónak számító hormonális értékeket megváltoztatta, majd egyfajta ösztrogéndominanciát alakíthatott ki a testben. Az ösztrogéndominanciának tünete lehet a bőrprobléma, ilyen akár az ekcéma is. 

szexológus válaszol fogamzásgátlás tévhitek

Fotó: Getty Images

A hormonmentes spirált érdemes lenne meggondolni, ezek fémből vannak, és bár pontosan nem tudni a mechanizmust, az egész biztos, hogy a spermiumokat kiirtják a testben. Egyfajta mesterséges gyulladást is kreál a test az idegen anyag miatt, ami szintén segíti a védekezést a nem kívánt terhességtől. Olvasónk esetében lehetséges, hogy a hormonok kiegyensúlyozására van szükség, lehetőség szerint inkább természetes módon – progeszteronpótlásról célszerű lenne a nőgyógyásszal beszélni. A fogamzásgátlókkal addig biztos, hogy nincs gond, amíg a testben a hormonszint nem okoz komolyabb elváltozásokat. A gyógyszerek, a hormontartalmú spirálok egyfajta álterhes állapotot idéznek elő a női testben, ezért is érezhető némi változás. Az pedig, hogy ki mit tapasztal, milyen következményt észlel magán, egyénenként is változhat.

Általános tévhit lehet, hogy a fogamzásgátlóktól ciszták nőhetnek a testben, hogy testsúlygyarapodás is előfordulhat vagy az, hogy a tartós használat meddőséget okozhat. Ezek tévhitek, és mielőtt még kiválasztjuk a nőgyógyásszal együtt a legmegfelelőbb fogamzásgátlót, érdemes mindenre rákérdezni. Az pedig természetesen alapvető, hogy teljes, úgynevezett hormonpanelt kérjünk a nőgyógyásztól, mielőtt meghozzuk a döntést. 

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, párterapeutától választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top