nlc.hu
Életmód

Halálos szemcseppet hívtak vissza

Magyarországra nem jutott a halált okozó szemcseppből

Vissza kellett hívni egy amerikai szemcseppet, mivel a bennük talált ritka baktériumtörzs több tucatnyi fertőzést és látásvesztést okozott. A fertőzés miatt már négy embernek kellett kioperálni a szemgolyóját az Egyesült Államokban, illetve egy halálesetet is regisztráltak. Magyarországon nem került forgalomba.

Az amerikai Betegségellenőrző és Megelőző Központ (CDC) eddig 16 államban azonosított 68 olyan beteget, akiket egy ritka gyógyszerrezisztens baktérium fertőzött meg, amelyről egészen mostanáig még az Egyesült Államokban sem érkezett jelentés. A betegek kikérdezése során kiderült, hogy a legtöbben műkönnyet használtak, mielőtt jelentkeztek volna a tünetek. Habár többen is különböző márkákról számoltak be, túlnyomó többségben a Global Pharma Healthcare által forgalmazott szemcseppet említették a legtöbben, amelynek gyártója az EzriCare és a Delsam Pharma – írja a CNN. 

A szemcseppet először február elején hívták vissza. Március 14-ig a regisztrált esetek mellékhatásai között szerepelt a szaruhártya–, véráram-, légúti és húgyúti fertőzés, továbbá nyolc jelentés érkezett látásvesztésről, négy műtéti úton eltávolított szemgolyóról, illetve egy halálesetről. 

A CDC a haláleset és a fertőzések miatt az ügy kivizsgálását javasolta, és felszólította a fogyasztókat, hogy kerüljék ezeknek a termékeknek a használatát. A Global Pharma önkéntes visszahívást kezdeményezett, azonban az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) gyártási jogsértések miatt javasolta a visszahívást, ideértve a mikrobiológiai vizsgálat hiányát és a tartósítószerek nélküli, többször használatos üvegekbe való csomagolást. 

szemébe cseppentő férfi

Visszahívták a szemcseppet (Illusztráció: pexels.com)

A közelmúltban több szemcseppet is visszahívtak, azonban ezek egyelőre még nem kapcsolódnak a fent említett mellékhatásokhoz. Egy kanadai gyógyszeripari vállalat, az Apotex hat termékét is kivonta a forgalomból, azonban állításuk szerint csak elővigyázatosságból, mivel néhány palack kupakján repedéseket találtak, amik nagyban befolyásolhatják a sterilitást és a mellékhatásokat. 

Dr. Thomas Steinemann, az Amerikai Szemészeti Klinika szóvivője szerint a szemcseppek biztonságosak, ha helyesen gyártják és használják őket.

Szeretném hangsúlyozni, hogy az átlagos szemcsepp-használók számára valószínűleg nagyon kevés aggodalomra ad okot, és nem kell abbahagyniuk a szemgyógyszereik vagy akár a vény nélkül kapható készítményeik használatát 

– nyilatkozta Steinemann. 

Az eset többek között arra is rávilágított, hogy mennyire fontos a szemcsepp biztonságos használata. A tartósítószer-mentes készítmények pedig még ennél is nagyobb odafigyelést igényelnek. Steimann elmondása alapján, ha egyszer beszennyeződik, vagy baktériumok kerülnek a flakonba, megvan rá az esély, hogy elszaporodjanak, és ezáltal visszajussanak ezek a kórokozók a szembe.

„A piacon lévő legtöbb cseppben vannak olyan tartósítószerek, amik ellensúlyozzák ezt a veszélyt”– mondta.

Sajtóhírek szerint a kérdéses szemcseppet kizárólag amerikai piacra gyártották, így itthoni tapasztalat biztosan nincs ezzel a szerrel kapcsolatban, továbbá Magyarországon a gyógyszerek engedélyeztetése szigorú kritériumok alapján történik. 

Frissítés (03.28): Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) megkeresésünkre elárulta, hogy megkapta az amerikai hatóságtól (FDA) a cikkben szereplő Artificial Tears elnevezésű szemcsepp visszavonásáról szóló információt, amely szerint a termék forgalmazása kizárólag Amerikában történt meg. A megnevezett további két szemcsepp sem szerepel intézetük gyógyszeradatbázisában. 

Az OGYÉI ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a szemcseppek biztonságos alkalmazásához szükséges a gyógyszerkészítményhez mellékelt betegtájékoztató pontos utasításának betartása, beleértve a tárolásra vonatkozó előírásokat is. Amennyiben a készítmény hatása során bármilyen mellékhatás jelentkezik, azt javasolják, hogy a betegek mindenképpen keressék fel a kezelőorvosukat vagy gyógyszerészüket. Ezeket a mellékhatásokat közvetlenül a hatóság számára is bejelenhetik, ezzel is elősegítve a gyógyszerek biztonságos használatát, valamint az esetleg minőségi hiba gyors felmérését. 

A szemfertőzések megelőzésének érdekében fontos a használat előtti, alapos kézmosás, a flakon hegyének a szempillához vagy a bőrhöz való érintésének elkerülése, továbbá a lejárt szemcseppek használatának mellőzése.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top