nlc.hu
Életmód

Babaváró hitel kamatmentessége válás esetén

Babaváró hitel: a megszületett gyerek sem garancia a kamatmentességre

Egy babaváró kölcsönt felvett házaspár elvált, a törlesztőjük pedig több mint a háromszorosára emelkedett.

A babaváró hitelesek csaknem kétharmada már teljesítette a kamatmentesség megtartásához szükséges gyermekvállalást a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint, ám ez még nem jelenti azt, hogy a kölcsön a futamidő végéig kamatmentes marad. Ahhoz ugyanis más feltételeknek is meg kell felelni – hívja fel a figyelmet az RTL.hu.

A babaváró hitel kamattámogatása megszűnik:

  • válás esetén;
  • ha a házaspár mindkét tagja külföldre köldözik a futamidő alatt.

Az oldal beszámolt egy férfi esetéről, aki feleségével 2020-ban vett fel babaváró hitelt, a gyerekük még abban az évben megszületett, ám a házaspár 2022-ben elvált. A férfi most egyedül neveli a gyermekét, és a válás előtt 46 ezer forintos havi törlesztőrészlet – a bank által kalkulált, még nem végleges tájékoztatás szerint – több mint 160 ezer forintra nőhet.

 családvédelmi akcióterv keretében július elsejével életbe lépõ új intézkedést, a babaváró támogatást népszerûsítõ plakát Pécsen 2019. március 14-én

A babaváró támogatást népszerűsítő plakát Pécsen 2019. március 14-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

A törlesztőrészlet hatalmas növekedésében az is közrejátszott, hogy a házaspár korábban kérte a hitel szüneteltetését, így hiába született meg a vállalt gyermek, továbbra is a teljes hitelösszegre, 10 millió forint tőkére számolják nekik a kamatot. Vagyis az alapfeltétel teljesítése ellenére a teljes kölcsönt büntetőkamattal kell visszafizetniük, aminél akkor is jobban jártak volna, ha inkább nem támogatott szabad felhasználású hitelt vesznek fel.

A büntetőkamat réme azokat is fenyegeti, akik két gyerek megszületése után válnak el, mert a fennálló tartozásra ugyanúgy rászámolják a büntetőkamatot. A harmadik gyermek születése után a kölcsöntartozás megszűnik – ha nincs tartozása a párnak –, és a hitel lezárása után már nem kell tartani a válás miatt plusztehertől. Minden más esetben jelentős többletköltséget jelent a válás a babavárósoknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top