nlc.hu
Életmód

Karikó Katalin a Pfizer-vakcina mellékhatásairól

Itt az igazság a Pfizer-vakcina mellékhatásairól – Karikó Katalin nyilatkozott

Terhesség, szifilisz – az emberek képtelenségeket hoznak összefüggésbe a Covid elleni vakcinával.
Pfizer oltás

A koronavírus elleni oltások kétségtelenül emberek millióinak életét mentették meg, de egyre többet hallani arról is, hogy a vakcináknak milyen lehetséges mellékhatásai vannak. A Portfolio cikksorozatában sorra veszi, hogy mit tudunk a különböző típusú oltóanyagokról; elsőként Dr. Karikó Katalint, a Pfizer/BioNTech vakcina mögött álló kutatócsoport egyik tagját, biokémikust kérdezték meg a lehetséges mellékhatásokról.

„24-en jelentették, hogy teherbe estek a vakcinától, illetve jó néhányan azt közölték, hogy szifiliszesek lettek tőle. Ezek nyilvánvaló képtelenségek. Tehát a bejelentések nem jelentenek ok-okozati összefüggést” – válaszolta a szakember a lap azon kérdésére, hogy milyen beszámolókat kaptak. 

A kutató hozzátette: „a vakcina funkciója az, hogy megtanítsa az immunrendszerünket arra, hogy felismerje a vírust és ellene megfelelő immunválaszt készítsen, és ezáltal megakadályozza a vírus terjedését a testben. Tehát a vakcina az immunrendszerünkkel együttműködve fejti ki hatását.”

Ennek ellenére a különböző egészségügyi állapotú embereknél előfordulhatnak komoly, hosszú távú hatással bíró mellékhatások is. Azt, hogy ezek pontosan mik és Magyarországon hány embert érint, nem tudni azonban. Rusvai Miklós víruskutató a Portfoliónak azt nyilatkozta, hogy tudomása szerint idehaza az oltások hosszabb távú nem kívánt hatásait nem vizsgálják ki célzottan az egészségügyi intézmények.

„A koronavírus-oltást beadó orvos korábban csak annyit tehetett, és most is annyit tehet meg, ha ilyen vakcinát ad be, hogy nem kívánt hatás észlelése esetén kitölti a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról elérhető online formanyomtatványt. Ez az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet bejelentő oldalára visz, ahol ismertetheti az esetet. Ettől azonban sok orvos ódzkodik. Ezt a jelentést, úgy tudom, hogy tovább küldik több fórumnak, az Európai Gyógyszerügynökségnek, az Európai Járványügyi Hivatalnak, illetve a vakcinát előállító gyógyszercégnek. Ők vizsgálják ki az eseteket” – összegezte.

A Pfizer/BioNTech kutatása szerint előfordulhat, hogy a vakcina a nők esetében befolyásolja a menstruációs ciklust, illetve ritka esetekben szívizomgyulladásos esetekről is beszámoltak. Ezek a mellékhatások általában 3-6 hónap után elmúlnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top