Életmód

Mosollyal ébredni a kómából

Zsiga 10 éves korában váratlanul agyvérzést kapott, és kómába került. A reményt a felépülésre az első mosoly hozta meg, amikor rákacsintott az őt meglátogató Piros Orr Bohócdoktorokra. Öt évvel később már régi jó barátként látta vendégül családjával Dr. Bakit és Dr. Frenkit. Történet a családi szeretet és a nevetés gyógyító erejéről.

Zsiga öt évvel ezelőtt éppen olyan életet élt, mint bármelyik kortársa – egy izgő-mozgó kissrác volt. Focizott, népi hegedült – meséli Zsiga édesapja, Ákos. 2017 novemberében azonban megtörtént minden szülő rémálma. Az iskolából hívták őket: nagy a baj, azonnal induljanak. Zsiga agyvérzést kapott és kómába került.

Zsiga kinyitotta a szemét, és kacsintott

A Piros Orr Bohócdoktorok a rehabilitációs osztályon találkoztak először a kisfiúval, ahol már hónapok óta bent feküdt. – Akkor jelent meg először mosoly Zsiga arcán – mondja elérzékenyülve Ákos, és ez az apró mosoly reményt adott nekik. – A találkozás megerősített minket abban, hogy menni kell tovább az úton, nem szabad feladni semmit. – A család életét teljesen megváltoztatták a Zsigával történtek. A bohócdoktorok nemrég „civilben” meglátogatták őket, pár órára kiszakítva a családot az embert próbáló hétköznapokból.

Nevetésben a remény

Külső szemlélők talán csak azt látják, hogy a bohócdoktorok egy fél órára felvidítják a kórházban fekvő gyerekeket, azonban ma már több kutatás is bizonyítja, hogy a nevetés gyógyít. Ezt mi a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványnál már több mint 25 éve tapasztaljuk – mondja Mattyasovszky-Zsolnay Bence, az alapítvány ügyvezető igazgatója.

Nem véletlen, hogy egyre több egészségügyi és szociális intézmény működik együtt velük szerte az országban. Orvosigazgatók, osztályvezető főorvosok és nővérek is támogatják, hogy az ő intézményeikben is legyen bohócdoktori vizit. –  Nonprofit szervezetként ehhez nélkülözhetetlen segítséget jelentenek számunkra a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásából származó bevételek – teszi hozzá Mattyasovszky-Zsolnay Bence.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top