nlc.hu
Életmód

A 13 éves gyerek fegyverviselési engedélyének ügye

Elismerte a Belügyminisztérium, hogy hibáztak a hatóságok, amikor egy 13 éves gyereknek fegyverviselési engedélyt adtak

A Belügyminisztérium szerint csupán adminisztrációs hibáról van szó.

Mint kiderült nemrég, egy 2009 őszén született gyerek nevére kiállított fegyverviselési engedélyt találtak a Pest megyei Surányban. A kártyát 2022 novemberében állították ki, alig egy hónappal azután, hogy a tulajdonosa betöltötte a 13. életévét. Az ügyben a BRFK vizsgálatot is indított, a 13 éves gyerek nevére szóló engedélyt pedig azonnali hatállyal visszavonják. Most ez meg is történt: a hvg.hu arról ír, hogy elismerte Pintér Sándor belügyminiszter és Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, hogy hibáztak a hatóságok, amikor fegyverviselési engedélyt kaphatott egy 13 éves iskolás fiú.

Pintér Sándor belügyminiszter megbízásából Rétvári Bence államtitkár, hogy „Az eljáró hatóság kiskorú részére adminisztratív hiba folytán, nem jogszerűen állította ki a gáz- és riasztófegyver önvédelmi célú viselésére jogosító engedélyt”. Közölték azt is, hogy március 29-én az engedélyt visszavonták.

Mint ismeretes, Magyarországon fegyverviselési engedélyt csak 18 éves kor fölött lehet kiállítani a hatályos jogszabályok szerint.

fegyvert tartó kiskorú

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top