nlc.hu
Életmód

Anyja hasában hajtottak végre rajta agyműtétet

Anyaméhen belül fejlődő magzaton hajtottak végre agyműtétet

A történelem során először hajtottak végre ilyen műtétet.

A 34 hetes magzatnál egy gyakran halálos kimenetelű rendellenességet figyeltek meg, ezért volt szükség a mielőbbi beavatkozásra. Az artériák közvetlenül a vénákhoz kapcsolódtak a hajszálerek mellett, és ez szélsőségesen magas vérnyomást okoz. Ez akár szülés közben vagy után szívleálláshoz vezethetett volna – írja a 24.hu.

magzat

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A sikeres anyaméhen belül végrehajtott agyműtétet a Cerebrovascular Surgery & Interventions Center at Boston Children’s Hospitalban hajtották végre az Egyesült Államokban. Nem sokkal a műtét után világra jött a gyermek, aki látszólag teljesen egészséges, normálisan táplálkozik és nincs szükség vele kapcsolatban semmilyen extra gyógykezelésre. A sikeresen bevetett új eljárás a szakemberek szerint csökkentheti az agysérülés és a halál kockázatát a hasonló rendellenességgel bíró magzatok esetében. Más jellegű műtéteket az anyaméhen belül már korábban is hajtottak végre. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top