nlc.hu
Életmód

TikTok tisztítási hackek, amik beváltak

TikTok tisztítási hackek: ezek tényleg működnek

Ha beírod a TikTokra, hogy #CleanTok, elképesztő mennyiségű takarítási hacket, tippet találsz, és a 40 milliárdos megtekintés is azt mutatja, érdekli az embereket, hogyan lehet a takarítási feladatokat leegyszerűsíteni. Nem árt persze fenntartással nézni a trükköket, ugyanakkor némi odafigyeléssel és óvatossággal tényleg hasznos tanácsokra bukkanhat az ember. A gyűjtésünkben ilyeneket mutatunk.

A TikTokon tényleg kajálják azokat a videókat, amelyekben egyszerű, alig ismert, vagy épp nagyon meglepő takarítási hackeket mutatnak be: a tiktokkerek piszkos fürdőszobákat varázsolnak csillogóvá, a kiömlött folyadékokat eltüntetik, az edényhalmokat pillanatok alatt rendszerezik és még sorolhatnánk. A OnePoll nemrégiben 2000 amerikai lakos körében végzett felmérésében a válaszadók 45 százaléka elismerte, hogy heti rendszerességgel nézi ezeket a videókat. 

Takarító férfi.

Fotó: Getty Images

Persze, nem árt azzal számolni, hogy amit a klikkhajhász interneten látunk, az nem feltétlen felel meg a valóságnak, vagyis nem minden #CleanTok videó válik be. Íme néhány ötlet, ami bevált.

Szegélyléc takarítása száraz törlőkendővel?

Igen, ez tényleg működik. A száraz törlőkendő ugyanis jól összeszedi a port, nem hagy foltot, és elég vele egyszer áttörölni a szegélyléceket (már, ha nem évekkel ezelőtt takarították utoljára). 

Szőrtelenítés gumikesztyűvel

Mármint állatszőrt, és a bútorokról. Felicia Wilson állatmentő áprilisban osztotta meg egy videóban a titkát: hogyan tartja az háziállatok szőrétől mentesen. Mi megoldás kulcsa? Egy gumikesztyű. Egyszerűen csak vegyél fel egyet, futtasd végig az állatszőrrel borított felületen, és a szőr rátapad a kesztyűre, majd azonnal le is jön róla.

A Washington Post újságírója is kipróbálta a trükköt, és ő azt írta, hogy az összes macskaszőrt összegyűjtötte a kesztyűvel, a kanapéja és a macska kedvenc takarója teljesen szőrmentes lett.

Ecet és szódabikarbóna

Mintegy 100 ezer embernek tetszett az a videó, amelyben a @partyideas4you  bemutatja a kedvenc tisztítási trükkjét. A tanácsa szerint két csésze szódabikarbónát kell leönteni a lefolyóba, majd állni hagyni 30 percig. Erre kell ráönteni egy csésze desztillált ecetet, majd miután megszűnt a pezsgés egy fazék forró vizet is utána kell önteni. A Tiktokker szerint az eljárás remekül szagtalanít és a faggyús szennyeződéseket is jól feloldja, utóbbi ugye a kellemetlen dugulások fő okozója. A jó hír az, hogy a Washington Post megkérdezett egy vízvezeték szerelő szakembert is a témában, és ő azt mondta, hogy a szódabikarbóna és az ecet tényleg kiváló tisztító kombináció, bár azért ajánlott néhány módosítást a TikTok-tipphez.

A szakember szerint a két csésze szódabikarbóna helyett alkalmazzuk az egy csésze szódabikarbónát és az egy csésze ecet kombinációját.

A forralt víz használatát pedig csak akkor ajánlja, ha a mosogató rozsdamentes acélból vagy acél helyett porcelánból készült, mert a szuper forró víz repedéseket okozhat olyan mosogatókban, amelyek kvarcból vagy gránitból készültek. Ez egyébként tényleg működő trükk, nekem anno az apám ajánlotta, amikor eldugult a WC-m és mielőtt kihívtam volna csilliárdokért a duguláselhárítást, ezt a technikát alkalmaztam, bár én forralt vízzel… sikeres volt a procedúra és azóta én is hetente, kéthetente (amikor eszembe jut), megelőzés céljából megcsinálom ezt a lefolyóknál.

Az üveg főzőlapra égett ételek és nehezen eltávolítható foltok eltávolításában is működik a szódabikarbóna és az ecet kombinálása. A szódabikarbóna apró, finom szemcséi garantáltan nem karcolják össze a főzőlapját, sőt, szagtalanító és fertőtlenítő hatása is van. Ha nagyon makacs szennyeződésekkel van dolgod, akkor készíts folyékonyabb pasztát, amely jobban fel/leáztatja a koszt. 15-20 perc elteltével töröld le a főzőlapot, és már készen is vagy vele.

Vízkő ellen 

Engem eléggé tud irritálni a ronda vízkő, viszont nem szeretek mindenféle vegyszert használni, ezért megörültem annak az ecetes megoldásnak, ami tök jól bevált.

Mit kell tenned?

Áztass be egy mikroszálas törlőkendőt ecetbe és tekerd a csap köré, majd hagyd így egy órán keresztül. Ezután nincs más dolgod, mint finoman áttörölni vele a csapot, és kész is a csillogó eredmény.

Mire vigyázz, mihez használd?

Ez a TikTok-tipp krómozott fürdőszobai szerelvényeken működik, vagyis a csaptelep és a munkalap anyagától függően lehet használni a savas ecetet. Ha rézből, alumíniumból vagy alacsony minőségű rozsdamentes acélból készült csapteleped van, vagy természetes kőből készült a munkalap, hagyd  ki az ecetet, és használj helyette kereskedelmi forgalomban kapható vízkőoldót. 

@cleanwithjen If your taps are in neeed of some loving then try this easy hack! #cleanwithjen #cleaninghacks #vinegarhacks #tidytok ♬ original sound - Ryleah Burke

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top