Ezek az ételek ártanak a legtöbbet a bőrnek az orvosok szerint

nlc | 2023. Május 30.
Egyes ételek fogyasztása bőrbetegségek kialakulásához vagy azok súlyosbodásához vezethet, vagy épp felgyorsíthatja az öregedést. Szakemberek árulták el, melyek ezek.

Legnagyobb szervünk, a bőr egészségére számos életmódbeli tényező hatással van, így a táplálkozási szokásaink is. A Huffpost elismert bőrgyógyászokat kérdezett arról, melyek azok az ételek, amelyeket ők maguk egészségügyi megfontolásból inkább nem vagy csak ritkán, kis mennyiségben fogyasztanak. Az alábbi galériában a válaszok:

Rántott csirke

Az olajban sült ételek, például a rántott húsok, a sült krumpli vagy a fánkok gyakran tartalmaznak egészségtelen zsírokat, melyek gyulladásokat válthatnak ki a szervezetben, beleértve a bőrt is. Ennek következtében pattanások, illetve akár pikkelysömör vagy ekcéma is jelentkezhet. Az egészségtelen zsírokban gazdag étrend hozzájárulhat a bőrben található kollagén és elasztin lebomlásához is, ami idő előtti öregedéshez és ráncok kialakulásához vezethet. (Fotó: Getty Images)

Virsli

A pácolt és feldolgozott húsok, mint például a virsli, a kolbász, a szalonna, illetve a felvágottak fogyasztása olyan súlyos betegségek kialakulásával hozhatók összefüggésbe, mint a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és számos különböző rákos megbetegedés. Mindemellett az ezekben található nitrátok a bőr egészségére is negatív hatással lehetnek. (Fotó: Getty Images)

Tejtermékek

A magas zsírartalmú tejtermékek olyan hormokat tartalmaznak, melyek pattanások kialakulását válthatják ki. A sajt nagy mennyiségű telített zsírt is tartalmaz, ami gyulladást okozhaz a szervezetben és a bőrben. (Fotó: Getty Images)

Szénsavas italok

A szénsavas üdítőkben található nagy mennyiségű cukor gyulladásokat válthat ki a szervezetben, ami olyan bőrbetegségekhez vezethet, mint az akné, a rosacea vagy az ekcéma. A cukor mindemellett károsíthatja a bőr kollagén- és elasztinrostjait is, ami hozzájárulhat a ráncok kialakulásához és az idő előtti öregedéshez. (Fotó: Getty Images)

Péksütemények, tészták

A finomított szénhidrátokat tartalmazó, magas glikémiás indexű élelmiszerek, mint például a péksütemények, tészták azok, amelyeket a szervezet gyorsan képes lebontani, ami a vércukorszint megugrását eredményezi. Kutatások bizonyítják azonban, hogy az ilyen élelmiszerek gyulladásokat, valamint fokozott faggyútermelést okozhatnak. (Fotó: Getty Images)

Citrusok

A citrusfélék, a spenót, illetve a fermentált ételek fogyasztása különösen olyanok számára nem ajánlott, akik valamilyen viszketéssel járó bőrbetegségben, például ekcémában, rosaceában szenvednek. Ezeknek az ételeknek ugyanis magas a hisztamintartalma, ami a tünetek súlyosbodását válthatja ki. (Fotó: Getty Images)

Exit mobile version