nlc.hu
Életmód

Így hat a forró zuhany a bőrnek

Ezt teszi a mindennapos forró zuhany a testeddel

Mindennap forró vízzel zuhanyzol? Nem biztos, hogy annyira jó ötlet.

Megszoktuk, ezért már bele sem gondolunk, mi történik a testünkkel, amikor minden nap beállunk a forró zuhany alá. Azt tanultuk, hogy ez a módja annak, hogy rendesen lemossuk a koszt a testünkről, mert a langyos víz nem fogja eltávolítani a tusfürdőt és zsíros szennyeződéseket a bőrünkről. Egy bőrgyógyászati klinika vezetője, dr. Rhea Souhleris Grous azonban ezt állítja, hogy a forró zuhany egyáltalán nem tesz jót a bőrnek mindennap, sokkal okosabban kellene használnunk, ha nem akarunk kárt tenni a bőrünkben.

A forró víz káros hatásai

A meglévő bőrproblémákon ronthat

Leginkább akkor okoz bajt a forró zuhany, ha jó sokáig állunk alatta, ilyenkor a túl meleg víz súlyosbíthatja az olyan bőrproblémákat, mint az ekcéma, rosacea vagy a pikkelysömör. A szakember magyarázata szerint ennek nagyon egyszerű oka van: ha rendszeresen forró vizet engedünk hosszú ideig a bőrünkre, akkor kikezdjük a felső, védelmi réteget, így engedünk teret a fertőzéseknek, allergiás reakcióknak és mindenféle bőrirritációnak.

Támadnak a pattanások

Gorus figyelmeztetése szerint a rendszeres forró zuhannyal lemossuk a bőr természetes olajos rétegét, azaz jól kiszárítjuk, amire úgy reagál a test, hogy több faggyút fog termelni, és elárasztja pattanásokkal a bőrünket. A szakember ennek megelőzésére azt javasolja, hogy a legérzékenyebb részt, az arcunkat mindenképp hagyjuk ki a forró vizes zuhanyból, mert itt okozhatjuk a legnagyobb károkat a felelőtlen fürdőzéssel.

Káros a bőrnek a forró zuhany

Ne állj sokat a forró zuhany alatt (Kép: Unsplash)

Piros foltos, csíkos bőr

A következő érv amellett, hogy az arc bőrét csak és kizárólag langyon vízzel mossuk: a forró víz gyengíti a kapillárisokat – vékony kis erek a bőr felszíne alatt –, ami miatt az orr körül és az arcon megjelenhetnek piros foltok, csíkok. Márpedig nincs ember a világon, aki piros foltos, csíkos arcot akarna magának, ha annyival megelőzheti, hogy nem forró, hanem csak langyos vizet ereszt az arcára.

Hogyan kell zuhanyozni?

Szerencsére azért nem eszik olyan forrón a kását, a szakember szerint vannak ugyanis jó hatásai is a forró zuhanynak, épp csak okosabban kell használni ahhoz, hogy ne tegyünk kárt magunkban vele. A jó hatások között három fő tételt emelt ki a bőrgyógyász:

1. Lazító, fájdalomcsillapító hatás: a forró víz okozta gőzben kitisztulnak az orrjáratok, megszüntetheti a fejfájást, felpezsdíti a vérünket, ettől ellazulnak az izmok is.

2. A szem alatti karikákat halványítja: az értágító hatás miatt a nagy karikákat és puffadást is csökkenti a szem környékén.

3. Könnyebben elalszunk tőle: ha lefekvés előtt nem áztatjuk magunkat órákig a forró zuhany alatt, hanem tényleg végzünk tíz perc alatt, akkor segíthet az elalvásban a hirtelen megemelt, majd visszaeső testhőmérséklet, amely azt üzeni az agynak, hogy nyomás aludni.

A szakember tehát nem akar lebeszélni minket teljesen a forró vizes zuhanyról, csak azt javasolja, hogy limitáljuk az időt tíz percben, hogy ne okozzunk kárt a habtestünknek. A legjobb taktika az, ha öt percig forró, majd további öt percig hidegebb vízben zuhanyzunk, és utána alaposan ellátjuk testápolóval a bőrünket, hogy ne száradjon ki nagyon.

via

A szép bőr titka:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top