Egészség

Ezer és egy ok, hogy a reggelt egy hideg zuhannyal kezdd!

Na jó, elsőre nem hangzik túl kellemesen egy jeges zuhany ötlete rögtön ébredés után, de ha leírjuk, hogy milyen jótékony hatással van szervezetünkre, akkor lehet, hogy teszünk egy próbát. Érdemes!

Mondjuk, a nyári nagy hőségben nem is olyan elvetemült gondolat hideg fürdőt venni, még kellemes is lehet, ha megfelelő hőmérséklettel indul a nap. Télen persze ez már nem olyan nagy poén. De tehetünk róla, hogy mire eljön a hideg évszak, már reggeli rutinná fajuljon a frissítő-ébresztő hideg zuhany. Hogy miért is tennénk ilyet?

Vérpezsdítően egészséges

A forró zuhany helyett azért is jó, ha a hideg vizet választjuk, mert beindítja a vérkeringésünket, igazán felpezsdíti azt, friss oxigénnel megtöltve. És még:

  • a jeges fürdő erősíti az immunrendszert. A hideg víz lelassítja a perifériás keringést, így a vér a létfontosságú szervekbe összpontosul. Mikor aztán visszatér a normál keringés az egész testbe oxigénnel telítettebb lesz, javítva nem csak a szövetek, de az agyi és légzőszervi vérellátást.
  • a rendszeres (napi) hideg zuhany segíti fogyókúránkat is. A testünkben található kétféle zsírszövet (fehér és barna) közül ugyanis a barna zsírszövet a testünk fűtésére, megfelelő hőmérsékleten tartására szolgál. Így a hideg vízzel lehűtött testünk ebből a zsírszövetből használ, hogy visszafűtse a szervezetet. Így segíti a fogyást.
  • a hideg vízzel hajunk szebbé varázsolódik. A hideg víz ugyanis lezárja a fejbőr hámrétegeit, és kevésbé lesz szálkás a hajunk.
  • a bőrünk is csak profitál a hideg vizes zuhanyzásból, hiszen a hideg víz jót tesz a gyulladt, pattanásos bőrnek, összehúzza a pórusokat, megakadályozva újabb szennyeződések bejutását. Simább és feszesebb lesz.
  • A hideg víz hatására szervezetünk endorfint termel, aminek hála, csökken a testünkben felgyülemlett stressz-hormon, koncentráltabbak és nyugodtabbak leszünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top