nlc.hu
Életmód

Zabarban mindössze 0,9 Celsius-fok volt vasárnap hajnalban

Nógrádban majdnem fagyott, van, ahol csak 0,9 fokot mértek

Csak azért, mert itt a nyár, van, ahol most is nagyon csípős volt a hajnal.

Vasárnap hajnalban mindössze 0,9 Celsius-fok volt a Nógrád vármegyei Zabarban, vagyis majdnem fagyott.

Ugyan ez a hőmérséklet igen alacsonynak tűnhet, nem dőlt meg a napi hidegrekord. Immár 105 éve annak, hogy Pallagon -0,4 Celsius-fokot mértek, és az elmúlt bő egy évszázadban ennél azóta se mutatott kevesebbet a hőmérő június negyedikén.

Deres növény Zabar közelében 2019. szeptember 20-án

Deres növény Zabar közelében 2019. szeptember 20-án. A Nógrád megyei településen hajnalban mínusz 2,4 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet. (Fotó: MTI/Komka Péter)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat infografikája szerint  más településeken is volt fagypont közeli hőmérséklet. Zabar után a második leghidegebb a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szikszón volt, ott 1,5 fokig süllyedt a hőmérséklet, Lénárddarócon 1,6 fokot mértek, Gagybátorban pedig 2,4 fok volt.

A jelentős hőmérsékleti csökkenés a pénteki hidegfront mögött a Kárpát-medencébe beáramló szárazabb, hűvösebb levegőnek köszönhető. Ez a légtömeg került éjjel nyugalomba felettünk és okozott hideg reggelt a szélcsendes, derült tájakon.

(via MTI/Időkép)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top