nlc.hu
Életmód

Egyre drágulnak a nyelvvizsgák

Egyre drágulnak a nyelvvizsgák, van olyan, aminek az ára közel megduplázódott egy év alatt

Egyre kevesebben nyelvvizsgáznak, ugyanakkor egyre drágább a papír megszerzése.
Államilag elismert nyelvvizsga bizonyítványok

Alig találni olyan nyelvvizsgaközpontot, ahol 50 ezer forint alatt tehetünk középszintű nyelvvizsgát valamilyen idegen nyelvből, miközben a nyelvvizsgázók száma az elmúlt három évben drasztikusan csökkent – írta meg az Eduline.

A portál szerint az első áremelésre a legismertebb nyelvvizsgaközpontokban tavaly nyáron, vagyis 2022 júliusában és augusztusában került sor.

Az ELTE Origo Nyelvvizsgaközpont ekkor 35 ezer forintról 40 ezer forintra emelte a középszintű, komplex nyelvvizsgák árát, de a részvizsgák árai is 3500 forinttal emelkedtek. Hasonló mértékű emelkedést láttunk a Language Cert esetében is, ahol 40 900 forintról 44 900 forintra emelkedtek a komplex B2-es vizsgák árai, a rekorder pedig az Euroexam volt, ahol összesen 7000 forinttal, 39 500 forintról 46 500 forintra nőtt a vizsgák díja – írták.

A téli rezsiválság miatt azonban tovább növekedtek a díjak: a nyelvvizsgaközpontok azzal indokolták az áremelést, hogy az ő költségeik is megnőttek.

Jelenleg az Euroexam vizsgái 49 900 forintba kerülnek, míg az Origó nyelvvizsgák árai középszinten már elérték az 50 ezer forintot. Ez a tavaly nyári 35 ezer forinthoz képest 43 százalékos növekedést jelent. A Language Cert jelenleg 47 900 forintba kerül, a Cambridge nyelvvizsga ára pedig középszinten 55 ezer forint.

 

Az Eduline által megkérdezett szakember szerint az sem kizárt, hogy az infláció növekedésével tovább emelkednek az árak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top