nlc.hu
Életmód

Lina Medina, a világ legfiatalabb anyukája

Lina Medina, a világ legfiatalabb anyukája mindössze ötévesen szült

Az 1940-es évek elején egy furcsa eset tartotta lázban Perut: egy ötéves kislány anyuka lett. Lina Medina esete sokáig az orvosok számára is rejtély volt, a történet mögött rejtőző sötét titok pedig a mai napig feltáratlan.

„Egy ötéves gyerek nem lehet terhes” – gondolták az orvosok, amikor 1939 tavaszán Tiburelo Medina és Victoria Losea felkeresték őket az ötéves kislányuk, Lina Medina ügyében. A család néhány héttel előtte vette észre, hogy a kislány hasa elkezdett kidudorodni; daganatra gyanakodtak, ezért vitték el egy limai kórházba.

A vizsgálatok azonban megdöbbentő eredményre jutottak: kiderült, hogy Lina petefészke teljesen kifejlett, megfelel egy felnőtt nőének, és már a terhesség hetedik hónapjában jár.

A perui nyomornegyedből származó kislány 1939. május 14-én császármetszéssel életet adott egy egészséges kisfiúnak, akit Gerardónak neveztek el. Lina mindössze 5 évesen, hét hónaposan és 21 naposan lett a világ legfiatalabb édesanyája. Az első sokk után persze a másik központi kérdés kezdte el foglalkoztatni a nyilvánosságot: ki a gyerek apja?

Nehéz kezdetek

Lina Medina 1933. szeptember 23-án született Peru egyik legszegényebb falujában egy kilenc gyermekes családba. A kislány első évei átlagosan teltek, legalábbis a külső szemlélő számára. Később megjelent orvosi tanulmányok szerint a gyermek már 8 hónapos (más feltételezések szerint 3 éves) korától menstruált, emellett a csípője és a mellei is abnormálisan korán fejlődésnek indultak. 

Lina és egy nővér Gerardoval a karjában nem sokkal a szülés után.

Lina és egy nővér Gerardoval a karjában nem sokkal a szülés után (Fotó: WikiMedia Commons)

A család persze nem tudott mit kezdeni a furcsasággal, a terhesség pedig legalább olyan sokkolóan hatott rájuk, mint a nagy nyilvánosságra. A mai orvostudomány számára azonban nem teljesen elképzelhetetlen Lina esete: úgy vélik, a kislány esetében úgynevezett pubertas praecox vagyis korai serdülés történt.

Ez a lányoknál 8, a fiúknál pedig 9 éves kor előtti nemi érést jelent, körülbelül 10 ezerből egy gyereket érint, és a lányoknál tízszer gyakoribb.

A korai pubertás okai tisztázatlanok. Általában az agyalapi mirigy elváltozásai okozta hormonzavar áll a hátterében, de bizonyos kutatások szerint a gyerekkori szexuális abúzus is elindíthatja.

Azt, hogy Lina esetében pontosan mi történt, a mai napig nem tudni. A nagy médiafigyelem hatására a hatóság is vizsgálódni kezdett, de a kislány nem tudta elmondani, hogy ki a gyermek apja.

Felmerült annak a gyanúja, hogy édesapja, Tiburelo erőszakolhatta meg, ám a férfit bizonyíték hiányában néhány hónap letartóztatás után szabadon engedték. Más feltételezések szerint egy falusi ünnepség alatt történt a szexuális erőszak, és egy helybéli volt az elkövető.

Mai napig nem tudni, hogy mi történt Linával

A sikeres szülés után Linát és az újszülött Gerardót hazavitték a szülők a faluba, ahol testvérekként nevelték őket. A korabeli sajtó tudósítása szerint még maga Lina sem fogta fel, hogy Gerardo a gyereke; a kislány szívesebben játszott a babáival, mint a csecsemővel.

Maga Gerardo 10 éves korában tudta meg, hogy akit a nővérének hitt, az valóban az édesanyja. Ahogy a család körüli médiafelhajtás lassan csillapodni látszott, Lina teljesen eltűnt a nyilvánosság elől.

Fiatal felnőttként állítólag a szülését vezető orvosnál dolgozott, mellette pedig iskolába járt. A legfiatalabb leányanya felnőtt életét homály övezi: annyit tudni, hogy  az 1970-es évek elején hozzáment egy Raúl Jurado nevű férfihoz, és nem sokkal később, a kora harmincas éveiben szülte meg második fiát.

Lina Medina

Lina Medina 1967-ben titkárnőként dolgozott (Fotó: Getty images)

A legutolsó információ 2002-ből származik: eszerint Lina és Jurado még mindig házasok voltak, és Lima egyik szegénynegyedében éltek. Azóta teljesen eltűnt a radarról; ha még él, a nyolcvanas évei végén jár.

Nem Lina az egyetlen lány, aki ilyen fiatalon szült: mindössze néhány évvel az esete után, 1957-ben egy másik perui kislány, a kilenc éves Hilda Trujillo adott életet egy egészséges kislánynak.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top