nlc.hu
Életmód

Hajlamosabb lehet az alkoholfogyasztásra az, akinek kék szeme van

Egy kutatás szerint hajlamosabbak lehetnek az alkoholizmusra a kék szemű emberek

Összefüggést találtak a világos szemszínű emberek és az alkoholfogyasztás között.

A Vermonti Egyetem egyik kutatása az alkoholfogyasztás veszélyeinek feltárására épül. A kutatás során összefüggést találtak a kék szemű emberek és az alkoholizmus között – írja a LadBible.

A Dr. Arvis Sulovari és Dawei Li adjunktus által vezetett tanulmány volt az első, amely 2015-ben közvetlen kapcsolatot vont le egy személy szemszíne és az alkoholfüggőség magasabb kockázata között.

Egy 10 000 fős adatbázist tanulmányoztak, amelyben azonosították az alkoholfüggőket. Dr. Sulovari az adatokból megállapította, hogy van összefüggés a szemszín és az alkoholfüggőség között. A felfedezés annyira hihetetlennek bizonyult, hogy a kutatók többször is ellenőrizték a munkájukat. 

Az adatok alapján a világosabb szemű embereknél nagyobb arányban jelent meg az alkoholfüggőség, mint a sötétebb szemszínű embereknél. A zöldek, a szürkék és leginkább a kék árnyalatai mutatták a legerősebb hajlamot az alkoholizmusra, míg a sötétbarna szemű embereknél ez kevésbé volt jellemző.

kék szem

Fotó: Getty Images

A további vizsgálatok azt is alátámasztják, hogy a szemszín mögött álló genetikai összetevők ugyanazon a kromoszómán sorakoznak, hasonlóan azokhoz a génekhez, amelyek az alkoholfogyasztáshoz kapcsolódnak.

A kutatók továbbra is folytatják a jelenség tanulmányozását, hogy kiderítsék, mi állhat az összefüggés hátterében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top