Életmód

Kedvenceink bolyhos árnyoldala: 3 tipp, hogyan szabadulhatunk meg az állatszőrtől a lakásban

A magyarok harmada bárhová is beengedi a kutyát, macskát – még az ágyba is.

 

Kedvenceink bolyhos árnyoldala: 3 tipp, hogyan szabadulhatunk meg az állatszőrtől a lakásban
A Dyson, mint az elmúlt években többször is, 2022-ben is átfogó kutatást készített nemcsak a takarítási, de ehhez kapcsolódóan a kisállattartási szokásainkról is. Az eredményekből kitűnik: a magyarok nem csak Európában, de világszinten is az élmezőnyben vannak a lakosságszámra vetített házi kedvencek arányát tekintve. A hazai háztartások 57%-ában van kutya vagy macska, a régióban ennél csak a lengyelek lelkesebb gazdik (65%), míg például a görögöknél csak 44% ez az arány.

Azonban a négylábú kedvenceinkkel való együttélés a higiéniánkra is komoly hatással lehet, hiszen ők nemcsak nem törlik meg a lábukat az ajtónál, mint az emberek, de a szőrükre tapadó port és egyéb szennyeződéseket is sokkal ritkábban távolítjuk el olyan alapossággal, mint magunkról vagy ruháinkról. Így egy kutyasétáltatás utáni hazatérés vagy a cicánk parkour-bemutatója a bútorainkon sokkal több kosz szétszóródásához járulhat hozzá, mint azt gondolnánk!

Kedvenceink bolyhos árnyoldala: 3 tipp, hogyan szabadulhatunk meg az állatszőrtől a lakásban
Így tartunk állatot mi

Mindehhez hozzájárul, hogy Magyarországon a cicatartók 44%-a egyáltalán nem korlátozza, hogy kedvence hová mászkál lakásán belül, míg a kutyáknál ugyanez a szám 35%. A bárhol magában foglalja az olyan kényesebb felületeket is, mint a kanapé, vagy akár az ágyunk is…

Kiderül az is, hogy a magyar állattartók 40%-a heti rendszerességgel otthon gondoskodik kedvence bundájának ápolásáról fésüléssel vagy keféléssel, ami dicséretes, de természetesen rengeteg plusz szőr szétszóródásával jár szerte a lakásban. Ezért különösen fontos a rendszeres porszívózás, hiszen ezekben az esetekben nem szimplán szőrről beszélünk, hanem minden, akár a szőrre tapadó, minket és szeretteinket fenyegető kórokozókról.

Mindezek mellett nem feledkezhetünk meg kedvencünk fekhelyéről sem, ugyanis a kutatásból kiderül, a magyaroknak csupán háromnegyede takarítja ki a kisállatfekhelyet a rendszeres takarítása során, annak ellenére, hogy itt gyűlhet össze a legtöbb kosz.

Kedvenceink bolyhos árnyoldala: 3 tipp, hogyan szabadulhatunk meg az állatszőrtől a lakásban
Takarítási tippek háziállatok mellé

Különösen fontos tehát, hogy ha háziállatot tartunk, alapos és rendszeres takarítási rutinunk legyen, ami kiterjed minden olyan felületre, ahol kisállataink is megfordulnak. A csúcstechnológiás takarítási eszközök terén több évtized tapasztalattal bíró – és a koszt tudományos szinten is kutató – Dyson szakemberei ezért összegyűjtöttek néhány tippet, amik megfontolása nagyobb tisztaságot, és ezáltal egészségesebb levegőminőséget biztosíthat két- és négylábú családtagjaink számára egyaránt.

  1. Kisebb, könnyebb porszívók. Ma már Magyarországon is egyre elterjedtebbek az állóporszívók a korábban egyeduralkodó guruló típusúak mellett, és ezek a készülékek gyakran modulárisak, akár egy kézzel használhatóak. Ez óriási segítséget jelent a puha felületek takarításánál, hiszen gyakran fel kell másznunk az ágyra vagy kanapéra, hogy az összes zegét-zugát megtisztítsuk, ami sokkal nehezebb lenne egy hagyományos készülékkel és annak hosszú csövével hadakozva.
  2. Speciális szívófejek. Ma már több gyártó is kínál olyan kiegészítőket, amelyek kifejezetten kisállattartók számára lettek tervezve, ugyanis specifikus fej- és kefekialakításuk révén sokkal hatékonyabban távolítják el a szőrszálakat és szöszöket a bútorok kárpitjából vagy az ágyneműből és matracokból. Rendszeres használatuk elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelően tisztán tartsuk lakásunkat.
  3. Zajszint. Természetesen kis kedvenceink fejlettebb hallásukkal sokkal érzékenyebbek a hangos zajokra, így egy porszívózás sokkal megterhelőbb lehet számukra, mint nekünk. Ebben sokat segíthet, ha egy korszerűbb, csendesebb gépet választunk, ami nemcsak kisállatunknak, de nekünk is nagyban megkönnyítheti az életünket azzal, hogy egy gyors takarítás kevésbé zavaró és megterhelő a zajszintet tekintve.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Kamarás Norbert (@kamaras.norbert) által megosztott bejegyzés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top