nlc.hu
Életmód

Ennyi az ideális korkülönbség egy kapcsolatban

Számít a korkülönbség a párkapcsolatban? A szakértő elmondta az igazságot

A kor csak egy szám...vagy mégsem?
korkülönbség

A legtöbbünk legalább furcsának tartja, ha nagy korkülönbséget látunk egy pár tagjai között. A szakértők szerint azonban – természetesen ameddig mindkét fél felnőtt – nincs olyan, hogy „ideális” korkülönbség.

Nem feltétlenül választás kérdése, hogy kibe leszünk szerelmesek – mondta Sedef Salim párterapeuta a Mirrornak.

„Bár lehetnek társadalmi és kulturális előítéletek a jelentős korkülönbséggel járó kapcsolatokkal kapcsolatban, ez valójában a két emberen múlik, akik ebben az egyedi kapcsolatban és kapcsolatban élnek.Ha van szeretet, bizalom, elfogadás és felelősségvállalás az adott kapcsolat lehetséges következményeiért, akkor az ideális korkülönbség minden egyes pár számára mást és mást jelenthet” – tette hozzá.

Hol kezdődik a ‘túl fiatal’?

Toby Ingham pszichoterapeuta, a Retroactive Jealousy, Making Sense of It című könyv szerzője szerint nehéz lenne pontos számot mondani.

Régebben volt egy olyan elképzelés, hogy az életkorunk fele plusz hét év az irányadó arra vonatkozóan, hogy legfeljebb mennyivel lehet fiatalabb egy partner

– kezdte hozzátéve, hogy ez mára már eléggé elavult.

Sokan úgy vélik, hogy ha nagy a korkülönbség, akkor nem lehetnek egyenlőek a társak a kapcsolatban, ez azonban inkább sztereotípia, mint valóság” – magyarázta.

A szakember azonban azt is hozzátette, hogy terapeutaként találkozott a nagy korkülönbség miatt küszködő párokkal.

„A munkám során láttam, hogy a különböző generációk közötti párkapcsolatok olyan bonyodalmakat okozhatnak, amelyek idővel problémákat szülnek. Előfordulhat, hogy a korábbi házasságokból származó gyermekek egyidősek az új partnerrel, ami szintén kellemetlen helyzetekhez vezet” – mesélte.

Hogyan tudják tehát a korkülönbséggel járó kapcsolatokban élők megakadályozni, hogy a számok az útjukba álljanak, és hogyan működhet a dolog?

Sedef szerint vannak kulcsfontosságú dolgok, amelyeket az embereknek figyelembe kell venniük, ha komolyan szeretnének belevágni egy ilyen kapcsolatba.

Ilyen a gyerekvállalás és az egészségi állapot kérdése is. Nem mindegy, hogy a másik fél akar-e – adott esetben még egy – gyereket, vagy hogy a pár meg tudja-e majd oldani a korkülönbségből adódó egészségügyi problémákat.

A szakember azonban úgy véli, hogy a nehézségek ellenére is kifizetődő lehet belevágni egy ilyen kapcsolatba, ha megvan a kölcsönös szimpátia.

„A partnerek új perspektívát nyithatnak egymás előtt” – összegezte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top