Életmód

Etetési kalauz újdonsült kutyagazdiknak

Négylábú társaink számára a legkritikusabb időszak a kölyökkor, ekkor a legfontosabb, hogy teljes és kiegyensúlyozott táplálékkal etessük őket felnőttkoruk eléréséig. A helytelen táplálás gyakran emésztési problémákban – leginkább hasmenésben – nyilvánulhat meg. A tápanyagokban szegény étrend az idő múlásával is látszik, a kutyák bundájának állapota romlik és gyakran válik fénytelenné.

A kutyák egészségének alapja a megfelelő tápanyag és az adagok pontos betartása

Amikor egy gazdi új kiskutyát visz haza, egy ideig továbbra is azt a táplálékot kell adnia neki, amelyet a tenyésztőnél kapott.

„A kölyökkutyák megfelelő tápanyagellátása kritikus kérdés, hiszen az intenzív növekedés időszakában elkövetett táplálási hibák kedvencünk jövőjét egész életére károsan befolyásolhatják. Sokan azt hiszik, hogy ami jó az embernek, az a kutyák igényeit is kielégíti. Ez alapvető tévedés, hisz legjobb barátaink tápanyagigénye jelentősen különbözik a miénktől” – magyarázza Dr. Király Péter, szakállatorvos.

A legkisebb kölyökkutyáknak más arányban van szüksége ásványi anyagokra, energiára és egyéb összetevőkre, ezért számukra a JUNIOR feliratú táp a legmegfelelőbb, hiszen ezek speciális összetételű formulát kínálnak a növekvő szervezet számára. A brit Waltham Petcare Science Institute egyik ajánlása a Pedigree® Junior kutyaeledel, amelynek megfelelő vitamin- és tápanyagtartalma elegendő energiát és táplálékot biztosít a kölyökkutyák számára.  Az összetevők mellett rendkívül fontos a megfelelő adagolás is, amelyről a csomagoláson található tájékoztató. Ennek betartásával megelőzhető az elhízás, valamint más egészségügyi problémák is. Célszerű az egész napra ajánlott napi adagot kezdetben öt kisebb adagra osztani, és ezeket fokozatosan csökkenteni.

Etetési kalauz újdonsült kutyagazdiknakTáplálási tévhitek

Tévhit: a nagytestű kutyafajtáknak sok kalciumra van szükségük. A nagyobb kutyák gazdái sokszor adnak túrót vagy joghurtot a jó minőségű táp mellé, ez azonban oda vezethet, hogy a kutyák túl sok kalciumot kapnak, ami egészségügyi problémákhoz vezethet.

Tévhit: egy kutyának élete első évében sok húsra van szüksége, ezért a gazdik ismételten túltáplálják kedvencüket színhússal. Ez viszont kevés kalciumot és sok foszfort tartalmaz, így egy kis kutya testét eláraszthatja a foszfor, és a csontokból kalciumot kell kimosnia, hogy fenntartsa a belső környezet homeosztázisát, ami a csontok meglágyulását eredményezheti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top