nlc.hu
Életmód

Kutatók szerint a kezünk illata elárulja a nemünket

Kutatók szerint a kezünk illata elárulja a nemünket, de lehet ennek valami haszna?

Vannak, akik szerint a szagminták sem zárják ki a tévedés lehetőségét.

A Floridai Nemzetközi Egyetem kutatása szerint a kéz illata elárulja, hogy milyen nemű a tulajdonosa.

„A bűnügyi nyomozásoknál már régóta használják a kutyákat arra, hogy megbízhatóan azonosítsák és nyomon kövessék az embereket a szaguk alapján. Ám mindeközben a kutatók kevés előrelépést értek el az emberi szagprofilok laboratóriumi elemzésében” – írták a kutatók a PLOS One című folyóiratban megjelent tanulmányukban. 

A vizsgálataik során tömegspektrometriával elemezték a kutatásban résztvevő 30 nő és 30 férfi kezéről származó illatmintákat, a végeredmény szerint pedig sikerült olyan módszert kifejleszteniük, ami 96,67%-os pontossággal megjósolta egy személy nemét.

Két kéz

Fotó: Pexels

A kutatók szerint eredményeik segíthetnek a bűnüldöző szerveknek a gyanúsítottak felkutatásában. „További validálással az ebben a tanulmányban bemutatott kémiai és statisztikai elemzések felhasználhatók arra, hogy egy potenciális elkövetővel kapcsolatban számos részletet feltárjanak pusztán a kéz illatprofilján keresztül” – állítják. 

Az, hogy szagmintákat is felhasználjanak a bűnüldözés során, azt nem mindenki támogatja. Az Innocence Project, amely a jogtalanul őrizetbe vett emberek jogaiért küzd, azt állítja, számtalan ártatlan embert tartóztattak le, amikor kutyákkal szagok alapján próbáltak felkutatni elkövetőket.

(via UPI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top