nlc.hu
Életmód

Vízimentőhiány a Balatonon

Pénzszűke miatt már a vízimentőkön spórolnak a balatoni települések

Drágult a szolgáltatás, egyre kevesebb balatoni strandra jut vízimentő.

A balatoni strandok kétharmadán elvileg dolgoznia kellene vízimentőnek, ám messze nincs ekkora lefedettség. Két éve folyamatosan csökken a vízimentőt foglalkoztató önkormányzatok és strandok száma. Az elmúlt öt évben a csúcsot 2021 jelentette, amikor is 30 település 61 strandján dolgoztak, az idei szezonra 24 település rendelte meg szolgáltatásukat 44 strandra. Az idén szerződést nem kötő önkormányzatok közül többen a szolgáltatás árával magyarázták, hogy erre a szezonra nem kértek vízimentőt – írja a Népszava.

vízimentő

Vízimentő az alsóörsi strandon – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

„Az a baj, hogy az emberek csak azt látják, emelkedtek a belépőárak, ám arra nem gondolnak, hogy ez nem nyerészkedés, hanem menekülés, hiszen elszálltak az energiaárak, a vízdíj, s persze a szolgáltatások költségei is. Néhány év alatt több mint a duplájára ment fel a vízimentők díja” -–magyarázta Galácz György, Balatonmáriafürdő polgármestere. 

Mint a lap megjegyzi, öt éve még 15 ezer forint plusz áfába, vagyis 19 ezer forintba került egy napra egy vízimentő szakember, az idén a tarifa már 34 ezer plusz áfa, azaz 43 ezer forint. A fizetőstrandokon, amíg belépődíjat szednek, (jellemzően június 1. és augusztus 31. között) mindvégig kötelező vízimentőt alkalmazni, ami 92 napot jelent, azaz egyetlen vízimentő úgy 4 millióba kerül erre az időszakra, de akadnak kétemberes strandok is, ami már 8 millió. Ehhez jön még költségként a kötelező rádióbérlés és a szállásköltség. Vagyis egyetlen vízimentő alkalmazása strandonként körülbelül 4,5 millióra rúg egy településnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top