nlc.hu
Életmód

Profi tippek, hogyan pakolj be strandoláshoz egy hűtőtáskába

Hűtőtáska kisokos: profi tippek, hogyan pakold be strandoláshoz

Berobbant a forróság, sokan a vízpartok felé veszik az irányt, ahol jól jöhet bepakolt hűtőtáska. Mutatjuk, hogyan pakolj be a leghatékonyabban.

Szezonját éli a hűtőtáska, ami nem csak praktikus, de idén gazdaságos is, főleg ha a Balatonra utazunk, ahol egy strandi étkezés bizony zsebbenyúlós lehet. Hátránya, hogy nem olyan könnyű jól megpakolni, nem mindegy, mit hová teszel, vagy hogy mit csomagolsz. Kell némi rutin, vagy legalább pár jó tanács, hogy ne egy rosszul szervezett hűtőtáskát kelljen cipelned – több táskával együtt – a forró homokban.

1.) Válassz jó hűtőtáskát!

A New York Times szakértője szerint első szabály, hogy kemény oldalú és megfelelő méretű modellt válassz, így elegendő hideg és fagyasztott élelmiszert, italt vihetsz magatokkal. Persze a méret attól is függ, hogy hányan mentek strandolni, kirándulni, és mennyi időre van szükségetek hűtött elemózsiára, itókára.

2.) Csomagolás előtt hűtsd le a hűtőtáskát és az ételeket!

A legoptimálisabb, ha egy egész éjszakán át hűtöd, vagy megtöltöd zacskózott jéggel. Másnapra az összes jég elolvad; ezt takarítsd ki belőle, majd a hűtőtáska alját jégtömbökkel, akkuval béleld.

Akkuk a hűtőtáska alján.

Ne feledd az akkut! (Fotó: Getty Images)

Hasonlóképpen érdemes előhűteni mindazt, amit magatokkal szeretnél vinni, ugyanakkor nem kell teljesen lefagyasztani azokat az ételeket, amelyeket általában a hűtőszekrényben tárolsz.

3.) Címkézd fel és csomagold az ételeket előre

Ha a lehető legkevesebbszer nyitod ki a hűtőtáskát  – mind a csomagoláskor, mind az utazás alatt –, akkor a dolgok tovább maradnak hidegek. Annak érdekében, hogy mindenki gyorsan be tudja azonosítani a szükséges tételeket, érdemes az ételeket könnyű és zárható csomagolásba, például cipzáras zacskókba vagy dobozba helyezni. 

Ételdoboz

Jó ötlet lehet a bento box ihletésű ételdoboz, csomag (Fotó: Getty Images)

Érdemes megfontolni, hogy bento box stílusú csomagokat készítesz a strandoló társaság minden egyes tagjának. A japán ihletésű csomagok lényege, hogy egy dobozba mindent beletesznek, amire egy személynek szüksége lehet a nap folyamán. A tengerparti bentónak nem kell díszesnek lennie. Fogj egy cipzáras zacskót, és töltsd meg egy napi elemózsiával, persze használhatsz műanyag dobozt is. Írd a nevét a csomagra tartós filccel, így amikor a parton szükség van egy kis harapnivalóra, mindenki előveheti a saját csomagját anélkül, hogy minden egyes ételt és italt ki kellene ásni a hűtőtáskából.

4.) Zónázz!

Ha ez az ötlet nem tetszik, akkor érdemes a hűtőtáskát funkcionális zónákra osztanod. Például ahelyett, hogy az összes üdítőt és vizet az alsó szintre tennéd, oszd fel azokat úgy, hogy a vizek az egyik oldalon, az üdítők pedig a másikon legyenek. A gyümölcsöket tartsd a gyümölcsökkel, a szendvicseket a szendvicsekkel, és így tovább. Ha pontosan tudod, hova kell nyúlni a kívánt dolgokért, csökkentheted azt az időt, amíg a hűtőtáska fedele nyitva marad.

5.) Tárold a fagyasztott élelmiszereket jég mellett

Azokat az élelmiszereket, amelyeknek a lehető leghidegebbnek kell maradniuk, vagy később eszitek meg, nyugodtan helyezd közvetlenül a jégtömbök, akkuk tetejére, a táska legaljára.

Hűtőtáska belseje

Nagyon fontos, hogy mindent külön csomagolj és rendszerezz (Fotó: Getty Images)

6.) Figyelj, mit teszel a szendvicsbe!

A szendvics kiválasztásakor olyan alapanyagokat használj, amelyek több órát is kibírnak, és nem áznak át a hideg táskában. Ne használj például paradicsomot, mert az bizony eláztatja a kenyeret, és a majonézt a romlandósága miatt hanyagold.

7.) Szendvics helyett vihetsz mást is!

Csak azért, mert szalámis szendvicseken nőttünk fel, még nem jelenti azt, hogy nem vihetünk más ételt, A kiadós gabona- vagy tésztasaláták, articsókával, olajbogyóval és nehezen olvadó feta sajttal jó választások lehetnek. De készíthetsz bulgur-, vagy kuszkusz-salátát is, mindkettő laktató, jól bírja a hűtést és még egészségesek is.

Bulgur saláta

Légy kreatív! (Fotó: Getty Images)

8.)  Használj könnyű, újrafelhasználható tárolókat!

És főleg olyanokat, amelyek illeszkednek a hűtőtáska formájához (a téglalap és a négyzet a legjobb megoldás). Az üvegedények nem ajánlottak, mivel nehezek és nem biztonságosak. A nehezebb edényeket helyezd az aljára, a kisebb kerek formákat, például konzervdobozokat és termoszokat pedig csúsztasd be a résekbe.

9.) Ne legyen üres hely a hűtőtáskában!

Ha nincs tele, tegyél bele minél több jégakkut, akár néhány jégkockát is elszórva az ételek tetejére, közé. Minél több levegő van benne, annál gyorsabban olvad a jég. A jobb szigetelés érdekében szorosan zárd le hűtőtáskádat. Ha esetleg este grilleznétek, a pogácsahúst érdemes lefagyasztani előtte és úgy a táska aljába tenni.

Ne feledd, mindig azokat az ételeket, italokat tedd a táska aljára, amelyeket a legkésőbb szeretnél elővenni.

8.) Strandpiknikhez elengedhetetlen a hűtött gyümölcs

A helytakarékosság érdekében a gyümölcsöket, például a görögdinnyét és az ananászt érdemes feldarabolni apróbb falatokra, nyársra húzni őket, mint a kebabot, és így elhelyezni tárolóedényekbe.

Gyümölcs kebab.

A gyümölcsök sok helyet foglalhatnak, érdemes felszeletelni őket (Fotó: Getty Images)

9.) Hűs ébresztő

A késő délutáni felfrissüléshez pakolhatsz jegeskávét, szigetelt flaskában, termoszban, némi keksszel (ezt nem kell a táskában tárolni), vagy édességgel tálalva.

Via: 1,2,3

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top