nlc.hu
Életmód

A 7. év lehet a vízválasztó a házasságban

Celebszakítások, amik bizonyítják, hogy a hetedik év a vízválasztó a kapcsolatokban

Pszichológiai magyarázata is van a jelenségnek.
sofia vergara

Hét együtt töltött év után válik Sofía Vergara és férje, Joe Manganiello – számolt be a Page Six. A pár hétfőn jelentette be, hogy hosszas töprengés arra jutottak, hogy jobb, ha külön folytatják.

Meghoztuk azt a nehéz döntést, hogy elválunk. Mint két ember, akik nagyon szeretik és törődnek egymással, udvariasan kérjük a magánéletünk tiszteletben tartását ebben az időszakban” – írták közösen kiadott közleményben.

A Modern család sztárja jelenleg Olaszországban ünnepli 51. születésnapját a barátaival, a közösségi oldala tanúsága szerint Manganiello és a jegygyűrűje nélkül. Egy a párt ismerő forrás elmondta a bulvárlapnak: Sofia és Joe már egy ideje eltávolodtak egymástól és most annak szentelik az idejüket, hogy kitalálják, hogyan tovább.

A szakítás sokként érte a rajongókat, mert korábban úgy tűnt, hogy a páros nemcsak külsőleg, hanem temperamentumban és világlátásban is remekül passzol.

Maga Manganiello mesélt a kapcsolatukról a Men’s Health magazinnak: „Az életem nagyszerű, mert őszintén kedvelem a feleségemet”.

„Szeretek vele beszélgetni. Szeretek vele hülyéskedni. Egész nap nevetünk, mindennap. A kedvenc dolgom a világon az, ha a feleségemet úgy megnevettetem, hogy sírva fakad” – magyarázta a lapnak.

Bár Vergara a saját bevallása szerint a kapcsolatuk elején kételkedett abban, hogy jó ötlet-e összejönni Manganiellóval, mert az ‘túl jóképű’, végül mégis beadta a derekát, 2015-ben pedig egy szerelmes Instagram-posztban vallott arról, hogy Joe az a férj, akiről mindig is álmodott.

Az örökké tartó szerelem azonban csak pár – egész pontosan hét – évet bírt ki.

A baljóslatú hetedik év, ami a népi bölcsesség szerint a legtöbb kapcsolatban vízválasztó, a sztárpárt is elérte.

Nem ők az egyetlenek azonban: egészen sok olyan híres hollywoodi pár van, akiken szintén fogott a hetedik év átka.

De miért pont a hetedik év?

A Psychology Today szerint az angolul „seven year itch”-nek, vagyis hétéves viszketésnek nevezett jelenség az, a kapcsolatokban, amikor a párok „nyugtalanságot” és „turbulenciát” kezdenek tapasztalni a hetedik év környékén.

Ez lehet az oka annak is, hogy egyes kutatások szerint a válással végződő házasságok átlagosan a hetedik év körül érnek véget. Adam Borland klinikai pszichológus a Cleveland Clinicnek így nyilatkozott: „Bár a kutatási eredmények némileg eltérnek, a válások aránya, különösen az első házasságok esetében, általában a hét-nyolcéves időszak körül szokott megugrani”.

A szaklap szerint a házaspárok a házasságkötés után általában mézeshetek időszakát élik át függetlenül attól, hogy mióta vannak együtt.

Míg ez a rész az egymás iránti rajongásról szól, az azt követő évek már nagyobb kihívást jelentenek a szürke hétköznapok illúzióromboló súlya alatt. Ha a pár nem tud az ebből fakadó konfliktusokon túllendülni, általában a hetedik év környékén adják fel végleg a próbálkozást.

Egyes kutatások szerint azonban ez a hétéves viszketés már akár négy-öt év után, vagy akár előbb is bekövetkezhet. A szakértők szerint fontos kiemelni, hogy ebben sincs egy, mindenkire vonatkozó aranyszabály. Minden pár más és más, és még ha el is jön ez az időszak, az nem jelenti azt, hogy vége a kapcsolatnak.

„A kapcsolatok megmenthetők, sőt megerősíthetők, ha mindkét partner elkötelezett a szükséges munka elvégzése mellett” – magyarázta Dr. Borland a lapnak.

Mariah Carey és exférje Nick Cannon
Megnézem
Összes kép (4)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top