nlc.hu
Életmód

Felfázás okai, kezelése és következményei

Minden, amit a felfázásról tudni érdemes

Fájdalom, gyakori vizelési inger, csípő érzés – ezek a gyakori tünetek, amelyek sajnos elkerülhetetlenek egy felfázás során. De maga a felfázás elkerülhető, ha odafigyelünk életmódunkra, és betartunk néhány szabályt.

Nőként sokunknak volt már eddigi élete során felfázása, és mind tudjuk, hogy nem épp kellemes érzés. Rengeteg kiváltó oka lehet a fertőzésnek, mint például a kor, a szexuális élet megfelelő higiéniája, és úgy egészében az ember életmódja is befolyásoló tényező lehet.

Mikor kaphatunk felfázást?

Legapróbb korban, vagyis az újszülötteknél még a fiúknál gyakoribb a felfázás. De körülbelül 1 éves kor után már a lányok sokkal hajlamosabbak a fertőzésre. Ennek oka a test elrendezése: a női húgycső rövidebb, ezért a baktériumok könnyebben feljuthatnak a hólyagba. Nők esetében más anatómiai kialakítások is növelik a felfázás esélyét. A vastagbélben található baktériumok könnyen eljuthatnak a húgycső nyílásához a végbélen keresztül, mert közel helyezkednek el egymáshoz.

Egyéb felfázásra hajlamosító tényezők:

  • a hüvely nyílása közvetlenül a húgycső mellett található, a hüvely flórájának megváltozása miatt keletkező baktériumok könnyen átjuthatnak
  • kevés folyadékfogyasztás, a vizelet visszatartása
  • hólyagürítése zavar, vesekő
  • mezítláb mászkálás a hideg kövön
  • nyáron, ha vizes fürdőruhában vagyunk órákon keresztül
  • aktív szexuális élet nem megfelelő higiéniája
  • folyamatos stressz

Hogyan kezeljük a felfázást otthon?

Sok folyadékfogyasztás

Amint elkezdjük érezni a tüneteket, kezdjünk el sokkal több folyadékot fogyasztani, mint szoktunk: ez óránként minimum 1 pohár vizet jelent, de nyugodtan lehet több is. Hatása, hogy a sok víz hígítja a vizeletet, ezzel segítve a húgyhólyagban elszaporodott kórokozókat. Mikor érezzük, hogy ki kell mennünk a mosdóba, ne halogassuk, rögtön menjünk. Ugyanis a húgyhólyagban lévő meleg vizelet tökéletes melegágya a baktériumok további szaporodásának.

Meleg borogatás

Sokat tud segíteni a fájdalmon és az égető érzésen, ha meleg vizes rongyot teszünk az alhasunkra. Ez a gyógymód egyébként a menstruációs görcsök enyhítésére is alkalmas. Készíthetünk a borogatáshoz gyógyteákat például kamillából, amibe belemártjuk a ruhát vagy rongyot mielőtt felhelyeznénk az hasunkra a húgyhólyagunk fölé.

Vizelethajtó teák

Érdemes a sok vízfogyasztás mellett kiegészítéskén  vizelethajtó és gyulladáscsökkentő teákat innunk. Ilyenek például a csalán, a rozmaring, az aranyvessző, a kamilla – ezek alaposan meg tudják tisztítani a hólyagot és csökkenteni a benne lévő gyulladást.

Vény nélkül kapható gyógyszerek – medveszőlőlevél

A medveszőlőlevél hatásos a felfázásos baktériumok ellen. Antibakteriális hatása mellett pedig gyulladáscsökkentő is. Ezeken kívül vízhajtó hatása is van, ezért kvázi minden pozitív ráhatással rendelkezik egy felfázásra. Ezt a hatást a növény leveléből kinyert anyagok érik el.

Egy fiatal nő ül a konyhában, láthatóan fáj a hasa, jobb kezében egy gyógyszert tart.

Fotó: Getty Images

Hogyan előzhetjük meg a felfázás kialakulását?

  • igyunk sok folyadékot (víz, gyógynövényes teák)
  • együnk rendszeresen vörös áfonyát
  • ne maradjunk sokáig vizes fürdőruhában
  • ne viseljünk műszálas alsóneműt
  • ne tartogassuk a vizeletet
  • táplálkozzunk minél egészségesebben
  • éljünk a lehető legstresszmentesebb életet

Esetleg, ha pár napon belül nem múlnak el a tünetek, mindenképp keressük fel háziorvosunkat. Ő néhány teszt elvégzése után felírja a megfelelő kezeléshez szükséges készítményeket. Komoly következményei is lehetnek, ha nem fordulunk időben orvoshoz, például kialakulhat hüvelygyulladás vagy vesemedence-gyulladás.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top