nlc.hu
Életmód

Tanárok kötelező eskütétele

Esküt kell tenniük a tanároknak a jövő évtől, csak így taníthatnak

Egyelőre nem tudni, hogy mire kell majd esküdniük.

Jövő év május 31-étől csak akkor tölthetnek be pedagógus munkakört a pedagógus szakképesítéssel vagy szakképzettséggel rendelkezők, ha felsőoktatási intézményben esküt tettek – vette észre a Népszava az új pedagógus életpálya törvény végrehajtási rendeletének tervezetében. Az, hogy pontosan mire kell majd esküdniük, a tervezetből nem derült ki.

Mint a lap megjegyzi, kimaradtak a tervezetből pedagógusok bérezésére vonatkozó részletszabályok is. A rendelettervezetben egyedül a gyakornokok bére van egységesen bruttó 440 ezer forintban meghatározva, ami kedvezmények nélkül 292 ezer forint nettóban. 

A legnagyobb hiány természettudományos tanárokból van, ezért a rendelet lehetővé tenné, hogy az iskolai oktatás 7. és 8. évfolyamán az integrált természettudomány tantárgyat biológia, fizika vagy kémia szakos tanárok is taníthassák.

A diáktüntetés résztvevői vonulnak a Parlamenttől az Oktogonhoz 2023. május 19-én

A diáktüntetés résztvevői vonulnak a Parlamenttől az Oktogonhoz 2023. május 19-én – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A szaktanárok mellett hiány van pedagógiai asszisztensekből is. Ezt a tervezet úgy orvosolná, hogy a jelmez- és viselettáros, a hangszerkarbantartó és a pedagógiai felügyelő munkakörök megnevezését átírják pedagógiai asszisztensre, a gyermek- és ifjúságvédelmi munkakört pedig gyógypedagógiai asszisztensre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top