A a leghosszabb eltarthatósági idővel a táblás csokoládék, azon belül is az étcsokoládék rendelkeznek, amelyek akár 2 évig is elállnak. A tejcsokoládék romlandóbbak, nagyjából 1 évig tartható el, míg a fehér csokoládénál gyakran csak 4 hónapról beszélhetünk.
A csokoládé tárolására egy hűvös, száraz és sötét hely a legalkalmasabb, mint amilyen például a kamra, mivel a hő, a nedvesség és a fény hatására nemcsak az állaga, hanem az íze is változhat.
Ha azt akarod, hogy igazán hosszú ideig megőrizze minőségét, mindig szorosan becsomagolva tartsd.
A megfelelő tárolás elengedhetetlen az úgynevezett zsírvirágzás elkerüléséhez is. Ennek során a kakaóvaj – ami a legtöbb csokoládé lényegi összetevője – olvadni kezd, és helytelenül kristályosodik. Ha fehér bevonatot vagy csíkokat látsz a csokin, akkor ez az oka. Bár így továbbra is biztonságosan fogyasztható, íze és állaga már nem lesz olyan, mint amikor megvetted.