nlc.hu
Életmód

Sikeres őssejtterápián van túl az Állatkert gorillája

Világszenzáció Budapesten: sikeres őssejtterápián van túl az Állatkert gorillája

Emberszabású majmok esetén először alkalmaztak sikeresen őssejtterápiás kezelést. Az orvosok a Fővárosi Állat- és Növénykert idős gorillája, Liesel ízületi gyulladását kezelték.

A nemzetközi team az Állatkert, a Sheffieldi Egyetem és a Stem CellX orvosaiból és szakembereiből állt össze.  Liesel, aki az öt budapesti gorilla legidősebbje 1977 áprilisában született a Frankfurti Állatkertben. 46 éve soknak számít, a természetben nem élt volna ilyen sokáig.

Világszenzáció Budapesten: sikeres őssejtterápián van túl az Állatkert gorillája

Liesel 1989 óta él a budapesti állatkertben,

ahol három utódot nevelt fel sikeresen, már tíz unokája is van. Öregsége miatt kialakult ízületi gyulladása miatt egy ideje nehezen használja a bal lábát, nehezen jár. Az eddigi gyulladáscsökkentés és fájdalomcsillapítás helyett most a legkorszerűbb eljárással igyekeznek Liesel életminőségét javítani.
Sós Endre, az állatkert főállatorvosa, Mark Wilkinson, a Sheffieldi Egyetem ízületi gyulladás specialistája, valamint Kiss-Toth Endre, a Stem CellX alapítója alaposan felmérték Liesel fő ízületeinek állapotát. Ezután történt

Világszenzáció Budapesten: sikeres őssejtterápián van túl az Állatkert gorillája

a bal csípő és térd alapszöveti őssejtekkel való kezelése.

Őssejtekkel az ízületi gyulladás gyógykezelésében és a sérült porc regenerációjában az elmúlt években számos állatfajnál értek el sikereket, például kutyákon és lovakon is, de az embereken végzett klinikai vizsgálatok is ígéretesnek bizonyultak.
A Stem CellX szabadalmaztatott technológiát fejlesztett ki őssejt alapú termékek előállítására állatok ízületi gyulladásának terápiájához, a céget is egy sikeres kutatási kísérlet nyomán hozták létre. Mivel

a kezelés máris javulást hozott Liesel állapotában,

ezért az eset nemzetközi szintű áttörést is jelenthet a vadállatok gyógyításában.

Képek: Stem CellX

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top