Ezeket az ételeket kerüld el, ha horkolsz!

nlc | 2023. Szeptember 01.
A problémát megoldani nem fogja, de sokat segíthet a helyes étrend.

Kevés bosszantóbb dolog van, mint éjszaka arra kelni, hogy a párunk hangosan horkol. Utána nem könnyű visszaaludni, ha pedig mégis sikerülne, akkor a következő nagyobb horkanásra úgyis megint felriadunk. Ennél már csak az a rosszabb, amikor az ember saját magát kapja horkoláson: frusztráló a tudat, hogy nem tudjuk kontrollálni, mit csinálunk alvás közben, és szégyelljük, hogy egy öntudatlan dologgal megnehezítjük a körülöttünk lévők életét.

A horkolás megszüntetésére számtalan trükk és tipp létezik a horkolásgátló párnától kezdve a száj leragasztásáig, de a dietetikusok szerint már azzal is sokat javíthatunk a helyzeten, ha bizonyos élelmiszereket megpróbálunk elkerülni. 

De mi is a horkolás és mi okozza?

Horkolás alatt azt értjük, amikor az alvás során a légutak összeesése miatt hangjelenség keletkezik, amelynek gyakorisága, időtartama és erőssége változó lehet. Önmagában ez a hang még nem betegség, de előfordul betegségek kísérő tüneteként, például az éjszakai légzéskimaradásokat jelentő obstruktív alvási apnoé szindróma esetén.

Felnőtteknél emellett az orrsövényferdülés, a mandulamegnagyobbodás, a túlsúly és a dohányzás is hajlamosít horkolásra. Ezek ugyanis mind a garat és a légutak méretét szűkítik, azt pedig, hogy normál esetben nem jut elég levegő a tüdőbe, horkolással kompenzáljuk alvás közben.

Ezeket az ételeket kerüljük, ha nem akarunk horkolni

A feldolgozott élelmiszerek, a tejtermékek, a búza és a cukor fogyasztásának csökkentésével, valamint a gyulladáscsökkentő élelmiszerek étrendbe való beépítésével megelőzhetjük a légutak és az orrmelléküregek elzáródását, valamint elősegíthetjük a levegő jobb áramlását alvás közben. Ezt a négy élelmiszert érdemes elkerülni – főleg este – ha háttérzajtól mentes, nyugodt éjszakára vágyunk.

Ezeket az ételeket jobb elkerülni, ha nyugodt éjszakára vágyunk
(Fotó: Getty Images)

1.Tejtermékek

Van egy rossz hírünk: lefekvés előtt jobb kihagyni a sajtot, a joghurtot és a fagylaltot, mivel a tejtermékekben található laktóz növeli a nyálkatermelést, ami hozzájárulhat a horkoláshoz.

2. Cukros nasik

Bár ez józan paraszti ésszel is belátható, a szakértők felhívják a figyelmet, hogy ne fogyasszunk este cukros üdítőket, kekszeket és csokoládét. A finomított cukor ugyanis szintén gyulladást okozhat a torokban és az orrjáratokban. Ugyanez mondható el a búzaalapú termékekről, beleértve a kenyereket és péksüteményeket, amelyek nemcsak a gyulladáshoz járulnak hozzá, hanem a nyálkatermelést okozó molekulákat is fokozzák.

3. Gyorskaja

Egy jó kis esti mekinél nincs is jobb, ugye? Pedig van, mégpedig egy horkolás nélkül átaludt éjszaka. A gyorséttermi ételeket soha nem szabad lefekvés előtt fogyasztani, ha meg akarjuk szüntetni a horkolást, mivel az erősen feldolgozott ételek torlódást okozhatnak a légutakban. A lefekvés előtti nagy kajálások emésztési zavarokat is okozhatnak, ami megzavarhatja az alvási szokásokat, és potenciálisan súlyosbíthatja a horkolást.

4. Zsíros húsok

Végül pedig csökkenteni kell a magas zsírtartalmú húsok késő esti fogyasztását. A szakértők szerint a zsíros húsdarabok horkolást okozhatnak, mivel a magas fehérjetartalom és a telített zsírok válthatják ki a váladéktermelést. Próbáljunk meg sovány húsokra, például szárnyasokra és halra váltani, közvetlenül lefekvés előtt pedig  az a legjobb, ha egyáltalán nem fogyasztunk húst.

Míg bizonyos ételek elhagyása segíthet csökkenteni a horkolást, más tényezők, például a dohányzásról való leszokás, a túlsúly leadása és az alkohol kerülése sokkal nagyobb hatással lehet rá, így az étrendünk átalakítása mellett azoknak is érdemes kiemelt figyelmet szentelni.

(via)

Exit mobile version