nlc.hu
Életmód

Kiderült: ezért alszanak el gyorsabban a férfiak

Kiderült: ezért alszanak el gyorsabban a férfiak

Legyen szó akár az elalvás gyorsaságáról, akár az éjjelenkénti ébredésről vagy éppen az alvás mélységéről, bizony vannak különbségek a nemek között.

Ismered az érzést, amikor egy nehéz nap után szörnyen fáradtan beesel az ágyba, de mire kényelmesen elhelyezkednél, a párod már jó esetben mélyeket lélegzik, rosszabb esetben pedig horkol? Hogyan csinálják a férfiak, hogy szinte helyzettől, napszaktól és helyszíntől függetlenül másodpercek alatt képesek álomba zuhanni? Talán akad valami titkos trükkjük erre? Nem véletlen, hogy számtalan kutatás foglalkozik az alvás minőségének és módjának nemek közti különbségével. A jelenség ugyanis tényleg létezik: cseppet sem alszunk egyformán!

Ezért alszanak el nehezebben a nők

Természetesen itt is akadnak ellenpéldák, mégis létező jelenség, hogy a férfiakat könnyebben nyomja el az álom. A kutatások szerint a nők nagyobb eséllyel élik meg intenzíven a stresszt és a különböző aggodalmakat, ezek pedig zavart okozhatnak a nyugodt pihenésben. Szintén gyakoribb a nők körében a szorongás és depresszió, melyek szintén befolyásolják az alvás hosszát és persze az elalvás tempóját is.

Ezért ébrednek fel gyakrabban a nők

Amikor csecsemő vagy kisgyerek van a családban, a társadalmi normák szerint többnyire még mindig a nők kelnek fel hozzájuk éjszaka, szükség esetén. Ez erősen befolyásolja a tanulmányok általános megállapításait, amikor azt a következtetést vonják le, hogy több mint 30 százalékkal nagyobb a valószínűsége a nők szaggatott alvásának. Akad azonban gyermektől független magyarázat is némi eltérésre, ez pedig nem más, mint a hormonális különbségek. A menstruációs ciklus különböző állomásai eltérően hatnak a nőkre, ezért tapasztalhatják azt, hogy olykor könnyebben átalusszák az éjszakát, míg máskor álmatlanul forgolódnak. Férfiak esetében ilyen eltérések nemigen jelentkeznek. Ugyanakkor a progeszteron nagyobb mennyiségben fordul elő a nőknél, mely ugyan sokaknál jótékonyan képest hatni az elalvásra, mégis jelentős összefüggést mutat az alvászavarokkal.

 

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

A nők ugyanakkor mélyebben alszanak

Hiába alszanak el korábban és töltik egybefüggőbb alvással az éjszakát a férfiak, a nők számos kutatás szerint több időt töltenek a mély alvás szakaszában és kevesebbet a felszínes alváséban. Ennek szintén hormonális és biológiai okai vannak, valamint az életmódbeli különbségekre is visszavezethető az oka. Ilyen például az alkoholfogyasztás, mely összességében véve jellemzőbb a férfiakra, és amely gyorsabb elalvást, ugyanakkor éberebb alvást eredményez.

Ezért alszanak rosszabbul a férfiak

A korábban felsorolt okok mellett akad még egy hangsúlyos tényező, amely a férfiak alvásában nehézséget okoz még akkor is, ha látszatra könnyebb a dolguk. Az alvási apnoé ugyanis többnyire őket érinti. Ennek során alvás közben az ember légzése ideiglenesen leáll vagy jelentősen lelassul a légutak részleges vagy teljes elzáródása miatt. Tanulmányok szerint ez a torok és a légutak szerkezeti különbségei miatt gyakoribb a férfiaknál, továbbá azért is jellemzőbb rájuk, mert az ő esetükben nagyobb valószínűséggel alakul ki zsír a nyak körül, ami szűkítheti a légutakat és növelheti az alvási apnoé kockázatát. Az már egy másik kérdés, hogy az alvási apnoé és a horkolás hanghatásai kihatnak a partner alvásának minőségére és aggodalmának intenzitására is, ezért közös érdeke a párnak, hogy ilyen tünetek esetén szakember segítségét kérjék így érve el a mindkettőjük számára zavartalanabb és pihentetőbb éjszakákat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top