nlc.hu
Életmód

Figyelj a tünetekre: sokakat érint a tavaszi depresszió

Figyelj a tünetekre: sokakat érint a tavaszi depresszió

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, lehet, hogy nem csak a vitaminhiány tehet róla. Érdemes felfigyelned a jelekre, hogy lépni tudj!

Kevéssé ismert, mégis létező jelenség a tavaszi depresszió, melyet éppen abban az időszakban tapasztalnak sokan, amikor a környezet elvárásai szerint a legvidámabbnak és legoptimistábbak kellene lennünk. Ördögi kör, hogy ez az elvárás pedig csak még jobban megnehezíti azok dolgát, akik a depresszió tüneteit tapasztalják.

Miről ismered fel?

Ha levertnek, álmatlannak, étvágytalannak érzed magad, úgy érzed, hogy elillant az életkedved, nem szívesen találkozol barátaiddal és szeretteiddel, illetve gyakoribbá válik, hogy marcangolod magad, akkor jó eséllyel az érintettek közé tartozol. A letargia, a fáradtság, a koncentráció zavarai, az ingerlékenység vagy szorongás szintén jellemző tünet lehet.

Mi az oka?

A téli hónapok után a testünknek alkalmazkodnia kell a melegebb időjáráshoz és a nappalok hosszának növekedéséhez. Ez nem feltétlenül okoz mindenkinél örömöt, sokaknál stressz formájában befolyásolja a hangulatot.

Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy a társadalmi nyomás megnő, hiszen a csapból is a megújulás és a jó idő hatására aktívabbá váló életmód folyik. Ha pedig mindez nem lenne elég, ebben az időszakban, a téli hónapokat követően testünk vitaminraktárai is gyakran üresen állnak, a környezeti változások pedig a hormonszintünket is befolyásolhatják. Mindezeknek már egy része is kellően stabil melegágya a mentális következményeknek az arra hajlamosaknál.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Őket érinti leginkább

Sajnos bárki tapasztalhatja, hogy tavaszi depresszióval küzd, ugyanakkor vannak különösen veszélyeztetettek is.

  • A téli depresszióban érintettek nagyobb valószínűséggel tapasztalják tavasszal is a szezonális zavart.
  • Szintén nehéz helyzetben vannak az allergiások, náluk ugyanis a pollenek okozta fizikai tünetek hozzájárulhatnak a depressziós hangulat felerősödéséhez.
  • Hangsúlyosan érintettek azok, akik meglévő mentális problémával küzdenek.
  • Több tanulmány szerint a hormonális változások miatt a nők nagyobb valószínűséggel tapasztalnak tüneteket, mint a férfiak.

Mit tehetünk ellene?

Már az is sokat segíthet, ha növeljük vitaminbevételünket és több időt töltünk a szabadban. Ezen felül viszont persze léteznek még hatásosabb egyéni stratégiák. Fontos, hogy türelmesek legyünk magunkkal és állapotunkkal szemben. A mindfulness módszerek alkalmazása és a meditálás segíthet csökkenteni a stresszt és javítani a hangulatot.

Kulcsfontosságú ebben az időszakban a megfelelő táplálkozás és a mozgás, ezek ugyanis nem csak fizikailag, hanem lelkileg is energetizálnak, sőt még alvásunk minőségét is javítják, mely szintén erősen hatással van közérzetünkre. Ha azonban ez az állapot több héten keresztül fennáll vagy súlyosbodik, akkor bátran kérjünk segítséget, cseppet sem szégyen szakértőhöz fordulni, aki nem csak átmenetileg, hanem hosszútávon is pozitív hatással lehet életünk számtalan területére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top