nlc.hu
Tabuk nélkül

Stresszdepresszió: amikor a stressz és a szorongás az úr

Stresszdepresszió: amikor a stressz és a szorongás az úr

A stressz jobb teljesítményre serkent, de a tartós stressz hosszú távon pusztítja a testet, a lelket pedig depressziós állapotba taszíthatja. Mi az a stresszdepresszió? Mit tehetünk?

Mindannyiunkat érnek megrázkódtatások, tragédiák, és ezekkel a stressz hatására felszabaduló hormonok (a szervezet zsír- és cukorraktáraiból energiát felszabadító kortizol, és a szívverést és vérnyomást fokozó adrenalin és noradrenalin) segítségével tudunk megbirkózni. Egy bizonyos határon és időn túl azonban a stressz már kifejezetten ártalmas a szervezetünknek.

Krónikus stresszről beszélünk, amikor hosszan tartóan ér minket stressz, például a munkahelyen. Akut stresszről pedig akkor, amikor hirtelen ér minket stresszhatás, például elveszítjük egy szerettünket. Ezek legveszélyesebb következménye lehet a depresszió.

Stresszdepresszió: amikor a stressz és a szorongás az úr

Fotó: Getty Images

A depresszió nemcsak rossz hangulathoz vagy hangulatingadozáshoz vezethet, hanem kiválthat folyamatos haragot, akár mások, akár önmagunk irányában, vagy állandó elveszettség-érzést generálhat, amikor úgy érezzük, nem tud rajtunk semmi sem segíteni. Másik nyomasztó érzés lehet a motiválatlanság, rosszabb esetben a kiégés.

Mi történik a testünkben?

A krónikus stressz során a szervezetünk egyre több kortizolt, azaz stresszhormont termel, míg a szerotonin és a dopamin (boldogsághormon) mennyisége csökken.

A stresszhatáskor fellépő reakció normális esetben egy idő után megszűnik, szervezetünk zavartalanul működik tovább, viszont, ha a stresszes állapotot kiváltó ok továbbra is fennáll, a testünk nem lesz képes újra rendesen felépülni.

Ennek jelei:

  • nem tudunk aludni,
  • nincs étvágyunk,
  • nincs igényünk a szexuális életre,
  • a hangulatunk ingadozóvá válik,
  • állandóan feszültek vagyunk.

A stresszdepresszió tipikus jele, amikor már „pörögni” sincs erőnk, amikor kifárad az ember lelke a sok feszültségtől. Ilyenkor hajlamosak lehetünk bezárkózni, barátoktól elfordulni, jelentkezhetnek memóriagondok és az étkezési szokások is megváltozhatnak.

Mit tehetünk ellene?

Ha túl sokáig maradunk stresszes állapotban, az akár súlyos depresszióhoz is vezethet, mivel a folyamatosan jelen lévő stresszhormonok akadályozhatnak abban, hogy meglássuk a pozitív dolgokat, az élet apró örömeit. Ha úgy érezzük, hogy a stresszes állapotból nem tudunk önállóan kilábalni, jelentkeznek nálunk a depresszió tünetei, akkor ne féljünk segítséget kérni: keressünk fel egy szakembert!

Visszatérő, súlyos depresszió esetén indokolt a gyógyszeres kezelés, antidepresszánsok formájában. Ezek a gyógyszerek az agyi ingerületátvivő anyagokra (neurotranszmitterekre) hatnak, főleg a noradrenalinra és a szerotoninra. A pszichoterápia ugyancsak hatékony lehet!

Már tanulmányokkal is alátámasztották, hogy a fizikai aktivitás a kialakult szorongáson is segíthet, és a depresszió megelőzéséért is sokat tehetünk, ha felkelünk a kanapéról, keresünk magunknak egy hobbit, vagy beiktatjuk a rendszeres sportot az életünkbe.

via

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top