nlc.hu
Tabuk nélkül

Stressz és vidék

Hol kevesebb a stressz? Valóban létezik a vidéki élet nyugalma?

A vidék vs. város egy örökké megosztó téma. Vannak emberek, akik nem képesek vidéken elképzelni az életüket, másoknak ugyanakkor a városi lét kifejezetten taszító. Hol kevesebb a stressz? Valóban létezik a vidéki élet nyugalma?

A stressz az életünk legnagyobb megkeserítője, ami elkerülhetetlenül beleeszi magát a mindennapjainkba. De hol érdemes élni, hogy elkerüljük a stresszt? A nagyvárosi vagy a vidéki, falusi élet a jobb? Amilyen népszerű ez a kérdés, olyannyira nehéz válaszolni rá. Nincs egyetlen olyan jó megoldás vagy bevett praktika, ami mindenkire alkalmazható lenne.

Stressz és a csillagjegyek

(Fotó: Getty Images)

A város előnyei

Tény és való: a városokban minden egy helyen megtalálható, közel van az iskola, a munkahely, a boltok, a szórakozási és kulturális lehetőségek. Szinte bármit el lehet érni fél órán belül tömegközlekedéssel, érdemesebb is azt választani, hogy elkerüljük a városi dugók okozta stresszes helyzeteket, ráadásul környezetvédelmi szempontból is hasznos, ha a közösségi közlekedést részesítjük előnyben. A boltba akár este 8-kor is beugorhatunk, és kedvünkre válogathatunk a bőséges kínálatban, szemben azzal, hogy egy kis faluban gyakran már délután bezár a kisbolt, ahol a választék is sokszor csak a legszükségesebb alapanyagokra korlátozódik. Az éjszakai városi pezsgés több programot kínál minden korosztály számára, lényegesen többféle szórakozási és kulturálódási lehetőség közül választhatunk.

A városi élet ezzel együtt sokkal drágább is, nemcsak az ingatlanok, de az ételek vagy a szórakozás tekintetében is. A tömeg, a folyamatosan, még éjszaka is hallható városi zajok vagy a légszennyezettség frusztráló lehet sokak számára.

Vidék: nem csak a tisztább levegő miatt lehet jó választás

Főleg az őszi-téli hónapokban szokott előkerülni a városokban a szmogprobléma. A levegő néha annyira szennyezett, hogy az autók egy részét egyszerűen kitiltják a városból, hogy valamelyest tisztulni tudjon. Ez persze megint csak bosszúságot, stresszt okoz, de ennél nagyobb gond, hogy a városban tartózkodók addig is a szennyezett levegőt szívják be, ami negatív hatással van az egészségükre. Vidéken ez a fajta szmog és légszennyezettség gyakorlatilag csak a hírekből ismert fogalom, a levegő lényegesen frissebb, tisztább, mint a városokban.

Emellett az is tény, hogy bizonyos tekintetben sokkal csendesebb és nyugodtabb egy falu, mint a nagyvárosaink. Nagyobb a tér és a lehetőségek száma is, ha valaki kertes házban szeretne élni, hiszen a hely is jóval több, valamint sokszor biztonságosabb is, emellett a stressz bizonyítottan kevesebb. Nincs az állandó nyomás, hogy mindig muszáj történnie valaminek. Az is bizonyított, hogy a légkör jóval oldottabb. Az emberek kevésbé távolságtartók, kedvesebbek egymáshoz, gyakran ismerik is egymást személyesen, ezért szívesebben segítenek a másiknak.

A vidéki nyugalomnak ára van

El kell fogadni, hogy a falusi életnek más a ritmusa, amihez hozzá kell szokni. Télen, a nagy havazások idején egy-egy kisebb falu nehezen megközelíthetővé válhat, a közlekedés ilyenkor még bonyolultabb. És ha már közlekedés: autó, busz vagy vonat – az utazással eltöltött idővel

mindenképp számolni kell. Sokszor nem is a napi teendők a fárasztóak és keltenek feszültséget bennünk, hanem a megtett oda-vissza út.

Mindegy, hogy kulturális programra, sportolásra vagy strandolásra vágyunk, az autó szinte elengedhetetlen kellék, jelentősen megkönnyíti az életet. Fiatalként a bulizás nehezített, az események és helyszínek száma is korlátozott.

Zajforrás és frusztráló tényező azért itt is akad: kakaskukorékolás vagy templomi harangszó, esetleg épp a hihetetlen csend – ezekhez persze hozzá lehet szokni, ugyanúgy, mint egy városban a csörömpölő villamos zajához.

Summa summárum: rengeteg a pro és a kontra érv, amit hosszasan lehetne még sorolni. Egyéntől is függ, ki mit preferál, kinek mi okoz nagyobb stresszt: a városi nyüzsgés vagy a vidék csendje.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető. 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top