Hurrá nyaralunk

10 remek hely falusi turizmusra

Nem kell mindig tengerparton sütkérezni és nagyvárosban bolyongani. Tíz remek falu hazánkban és a környékünkön, ahol garantált a nyugodt pihenés.

Tátralomnic

Hol találod?
Szlovákiában, a poprádi járásban, a Magas-Tátrában a Lomnici-csúcsánál.
Miért menj oda?
A látszattal ellentétben a Tátra nem csak a síszezonban izgalmas hely. Nyáron fantasztikus túrákra mehetünk, ha ehhez egy megfelelő helyet választunk kiindulópontul, és mi lenne szebb a Magas-Tátra közepén található, alig kétezer fős Tátralomnicnál? Drótkötélpályájával nemcsak a csúcsra, hanem a Kő-pataki tóhoz is eljuthatunk, de ha a faluban maradunk, az is csodaszép a maga hegyvidéki tájával, friss levegőjével és gótikus templomával. A téli síparadicsom-jelleg miatt szálláslehetőségekben bővelkedik a környék.

Őriszentpéter

Hol találod?
Magyarországon, Vas megye délnyugati csücskében.
Miért menj oda?
Aki járt már az Őrség dombjai közt, az tudja, hogy varázslatos hely. A Zala folyó mentén található Őriszentpéter a takaros kis régi parasztházaival, a templomaival, a gazdag helytörténeti gyűjteményével kilenc úgynevezett szerből áll, ennek ellenére alig 1300-an lakják. A malomban nyáron Pajtaszínház működik, ha egy kis kultúrára vágynánk, a környék pedig még a legzordabb lelkű városit is túrázásra csábítja.

Saalfelden

Hol találod?
Ausztria Salzburg tartományában, kb. 600 kilométerre Budapesttől.
Miért menj oda?
Az osztrákok piszok jók abban, hogy az alpesi romantikát eladják nekünk. Felújított, rusztikus berendezésű parasztházakban utaznak, alpesi legelőkkel kényeztetnek, és szinte alap, hogy ha kedvünk van, besegíthetünk a gazdának a birtok körüli teendőkben. Simogatható állatok tömkelege, sok zöld erdő, halastó a horgászáshoz, grillezés a természetben, golfpálya és annyi túrázási lehetőség, amennyit nem szégyellünk.

Mátraszentimre

Hol találod?
Magyarországon, Heves megyében.
Miért menj oda?
Nekünk, magyaroknak nem sok hegy jutott, pedig alapjáraton vonzódunk a magaslatokhoz. Talán ezért is az egyik legkedveltebb falusi turistacélpontunk a legmagasabban fekvő magyar település, Mátraszentimre. Mátraszentimre a szó hagyományos értelmében nem is falu, inkább hat szétszórtan fekvő lakott hely összessége, de még így is alig ötszázan lakják. Ennek ellenére a környéken éttermek, hotelek, panziók sokasága található, ráadásul sípálya, sőt téli és nyári bobpálya is akad. Kiránduláshoz várrom, turistautak, zarándokhelyek és minden egyéb van a környéken, ami csak eszünkbe juthat.

Visk

Hol találod?
Ukrajna kárpátaljai részén, a huszti járásban.
Miért menj oda?
Már külföldön vagyunk, de nagyrészt még magyarul beszélnek. Német/osztrák rendmánia helyett a helyzet kissé vadregényesebb errefelé, cserébe az árak is barátságosabbak. Visk az ásványvízforrások igazi paradicsoma, és még egy szanatóriumot (Saján Szanatórium) is felhúztak a gazdag források köré. Az Avas-hegység varázslatos látnivalót kínál, a környéken található Sajáni-tó pedig fürdésre, csónakázásra és vízibiciklizéshez is ideális. Az 1270-ben épült helyi templom pedig már csak a bónusz.

Velem

Hol találod?
Magyarországon, Vas megyében, Kőszeg közelében.
Miért menj oda?
A mesés Velem település annyi látnivalót kínál, ami még egy közepes városkának is a becsületére válna. A háborús áldozatoknak emléket állító Hősök kapuja, a múzeumként látogatható Schulter-malom, az Alkotóház, Nepomuki Szent János faszobra és a hangulatos velemi kispincék kapásból számos programot kínálnak, de a környéken található Nyugat-Magyarország legmagasabb pontja, Írott-kő, valamint a Szent Vid-hegyi kápolna is megér egy-egy kirándulást.

Berethalom

Hol találod?
Románia erdélyi részén, Szeben megyében.
Miért menj oda?
Az erdélyi vendégszeretet alapból pompás élményt kínál, és ez a dombok közt meghúzódó, fantasztikus erődtemplommal (ami már a világörökség része) ékeskedő település hihetetlenül szép hely. A hely már önmagában középkori fantasybe illő, ráadásul piszok jó állapotban maradt fent, ha meg a környéken egyéb programokra vágyunk, a várrom Kercen vagy Segesvár sincs túlzottan messze. Meg az a híres erdélyi táj…

Vágáshuta

Hol találod?
Magyarországon Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól 95 km-re.
Miért menj oda?
Ez a különleges fekvésű falu egyre több turista számára lesz vonzó. A zempléni hegyek majdhogynem alpesi jellegű klímája sokakat csábít ide legalább egy kirándulás és egy erdei úttal egybekötött szalonnasütés erejéig, de magában a szlovák kisebbségi faluban se lehet csalódni. A szlovák tájház, a faluban látható izgalmas faszobrok és a régi római katolikus templom önmagukban is garantálják az egyedi hangulatot. A környéken egyre több nyaraló épül, és higgyük el, az építtetők tudnak valamit!

Funtana

Hol találod?
Horvátország isztriai részén
Miért menj oda?
A horvátországi falusi turizmust nem nagyon lehet a környékünkön lévő egyéb országok hasonló látnivalóihoz hasonlítani, lévén itt karnyújtásnyira a tengerpart, viszont az élmény mégis sokkal jobb annál, mintha egy turistaparadicsom hotelébe foglalnánk szállást. Ha ellátogatunk Isztria belsejébe, Toscanához foghatóan gyönyörű tájakat láthatunk, a borvidékek fantasztikusak, a dimbes-dombos utakon autókázni pedig páratlan élmény (nyáron a gyalogtúrát nem preferálnánk…). Funtanát Isztria legszebb falujának tartják, és a templomaival, a várával és a környéken fakadó forrásokkal rá is szolgált erre. A part mentén szigeteket találunk, és Poreč is alig 7 kilométerre fekszik.

Bár

Hol találod?
Magyarországon, Baranya megyében, Mohács közelében.
Miért menj oda?
A Duna–Dráva Nemzeti Park áthúzódik a falu közigazgatási területén, így mondani sem kell, hogy gyönyörű helyen fekszik. Villány nincs túl messze, ezért a környéken garantáltan jó borokba ütközhetünk, a falu pedig nemcsak szép templomokat, hanem két műemléki védettségű építményt, a Mattyasovszki család fehér és sárga kastélyát is magában rejt. Bár-szőlőhegyen számos kis pofás nyaralót találhatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top