nlc.hu
Család

Horkolás, egészség és párkapcsolat

Vigyázz, válásig is juttathat a horkolás!

Álmatlan éjszakák és frusztrált nappalok kísérik azok életét, akik mellett horkol a párjuk. Egyik fél sincs könnyű helyzetben.

A horkolás két ember életét is jelentősen próbára teszi: a horkoló félét és annak partneréét. Amit pedig még extra hozadékként erősen befolyásol az egészségen felül, az maga a párkapcsolat.

GettyImages

GettyImages

Ez történik veled, ha horkol a párod

Ha rendszeresen nehezen alszol el vagy felébredsz az éjszaka során attól, hogy horkol a párod, az először is biztos, hogy rontja az alvásminőséged. Ettől fáradtabb leszel, nehezebben tudsz koncentrálni, nehezebbé válnak akár még a napi rutinfeladatok is. A fáradtságból fakadóan türelmetlen, irritált, feszült lehetsz, ami könnyen vezethet stresszhez, mely kihat az élet számtalan területére, magánéletedre és munkádra egyaránt, ráadásul még a kapcsolaton belüli konfliktusok valószínűsége is megnő. Idővel könnyen alakulhat ki érzelmi távolságtartás közted és partnered között, hiszen érthető, ha neheztelsz a kialakult helyzetre, őbenne pedig növekszik a bűntudat. Sajnos nem túl meglepő, hogy mindez a próbára teszi az intimitást mind érzelmi, mind szexuális téren.

GettyImages

GettyImages

Ez történik pároddal, ha horkol

Nem elég, hogy bűntudata van, és számolnia kell a már felsorolt párkapcsolati nehézségekkel, még egészségügyi kockázatai is vannak a tartós horkolásnak. Gyakran tapasztalhat fejfájást reggelente az oxigénszint ingadozása miatt, és megnő a valószínűsége a magas vérnyomás kialakulásának is. Ezeken felül megemelkedik a szívritmuszavarok, a szívroham és a stroke kockázata, valamint összefüggésbe hozható a rendszeres horkolás és az alvási apnoé a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával is. Számtalan ok van tehát arra, hogy nagyon is érdemes foglalkozni a problémával.

GettyImages

GettyImages

Otthoni megoldások a horkolás esélyének csökkentésére

Érdemes gondoskodni a megfelelő folyadékbevitelről, a megfelelő hidratáltság ugyanis segíthet csökkenteni az orrban és torokban előforduló nyálka sűrűségét, így téve átjárhatóbbá a légutakat. Gyakran áll túlsúly a horkolás hátterében, tehát már csak emiatt is hasznos, ha egészséges táplálkozással és súlyunk csökkentésével segítjük szervezetünk működését. Jó szolgálatot tehetnek a párásító berendezések is, valamint az esti alkoholfogyasztás elkerülése, mely ellazítja a torok izmait, így növelve a horkolás valószínűségét. Sokaknál beválnak ezen kívül az orrtapaszok, a horkolás ellen kialakított párnák, illetve a légzést támogató berendezések.

GettyImages

GettyImages

Orvosi beavatkozások

Elképzelhető, hogy a probléma hátterében megnagyobbodott mandula áll, melynek eltávolítása akár meg is szünteti a helyzetet. Szintén sebészeti eljárás az, amikor az orrkagyló méretét csökkentik a légzés optimalizálása érdekében. Kevésbé invazív, rádiófrekvenciás és lézeres módon is elérhető a szájpad kezelése, melynek lényeg, hogy a szájpad szövetét összehúzva, tulajdonképpen zsugorítva, nagyobb területet alakítanak ki a garatnál és a torokban a levegő áramlásához.

A megfelelő és tartós megoldás érdekében fontos és hasznos orvosi vizsgálatot és tanácsot kérni, hiszen milyen egyéni tényezők okozzák a horkolást. Léteznek kifejezetten erre szakosodott rendelések, illetve magánklinikák is, de akkor sem tévedünk, ha egy fül- orr- gégészeti szakrendelésre kérünk időpontot, ahol szintén segíteni tudnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top