nlc.hu
Otthon

Az alvás minősége a matracon is múlik!

A jó alvás fontosabb, mint gondolnád – az alvás minősége a matracon is múlik!

A napközbeni, és különösen a lefekvés előtti szokások nagy hatással vannak az alvásra. Ezek elősegíthetik az egészséges alvást, vagy hozzájárulhatnak az alvászavarhoz. Szakértőktől hoztunk most néhány hasznos tippet a pihentető alváshoz.

A napi rutin, a szokásaink jelentősen befolyásolhatják az alvás minőségét. Bizonyos esetekben már néhány apró változtatás is segíthet a jobb alvásban. Az “alváshigiénia” kifejezés egy sor egészséges alvási szokásra utal.

Az alvásmegvonás kockázatai

A magyarok nem állnak túl jól az alvásban: a lakosság több mint felének rossz az alvásminősége, közel 60 százalék pedig saját bevallása szerint sem alszik jól. Ez azonban összességében nem azt jelenti, hogy ilyen magas az alvásbetegséggel küzdők aránya, de tény, hogy gyakoriak az időszakos alvásproblémák is, és az évszakok is befolyásolják, hogyan alszunk – derült ki a Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató Intézet kutatásából.

A legtöbb felnőttnek éjjel 7-9 óra minőségi alvásra van szüksége. Ha a szervezetünk nem pihen eleget, nagyobb a kockázata a krónikus egészségügyi problémáknak, köztük a magas vérnyomásnak, a cukorbetegségnek, a stroke-nak, az elhízásnak, a szívbetegségeknek és a depressziónak. A kevés alvásnak a mentális egészség is kárát láthatja: rövidül a figyelem, lassul a reakcióidő, rosszabb lesz a memória, növekszik a hibák száma és csökken a koncentráció. A következő tippekkel segíthetsz a saját alvásodon.

Figyelj az étrendre!

Étel és alvás? Igen! A tápláló étrend jelentős szerepet játszik a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásban. Ha az étrended magas zsírtartalmú és rostszegény, kevésbé valószínű, hogy mély, pihentető alvás vár rád éjjel. A túl sok cukor miatt pedig gyakrabban ébredhetsz fel az éjszaka folyamán.

A hálószoba legyen a szentélyed!

Takarítsd ki a hálószobát, tegyél rendet és vásárolj olyan ágyneműt, amelyben jó érzés feküdni, nem irritálja a bőrödet és számodra kellemes hangulatot áraszt a színe, mintája is. A JYSK szakértője, Horváth Sándor szerint mindez számít abban, hogyan alszol, mert így szívesebben leszel a hálószobában, nagyobb biztonságban és kényelmesebben érzed magad a saját ágyadban. Miközben lefekvéshez készülődsz, a hálószobában már kapcsold le a nagy fényeket és ne nyomogasd a telefonod, ezzel is segítve a szervezetnek abban, hogy alvásra hangolódjon.

alvásRelaxálj!

A magas stressz-szint rettenetes hatással van az alvásra, kevesebb és rosszabb minőségű lesz tőle az alvás. A relaxáció bármely formája segít abban, hogy kicsit csökkenjen a pulzus, megnyugodjon a légzés, csökkenjen a kortizol – így pedig már több esélyed van arra, hogy pihentető alvásban legyen részed.

Aludj és ébredj időben!

A napi rutin az alvásban is rendkívül fontos, ami azt jelenti, hogy érdemes odafigyelni arra, hogy minden nap ugyanabban az időpontban ébredjünk és menjünk el aludni attól függetlenül, hogy munkanap vagy hétvége van. „A cirkadián ritmusunk évszaktól és éghajlattól függetlenül 24 órában „osztja be” az alvási-ébrenléti szakaszainkat. Ez határozza meg a természetes, belső folyamatainkat és számos élettani funkcióra is hat. A cirkadián ritmus megzavarása több betegség előfordulásának a kockázatát növeli” – mondta el G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

Jó a matracod?

A rossz alvásminőség okai között előkelő helyet foglal el az is, ha nem megfelelő keménységű matracon alszol. Ilyenkor ugyanis a gerinc nem jó alátámasztása elégtelen alváshoz vezethet. De milyen a jó matrac? „A matracválasztás első szempontja a kényelem és a tartás, hogy garantálja a pihentető alvást és a hát váz-és izomrendszerének egészséges tartását. A matrac vastagsága segíti a megfelelő alátámasztást és a jobb súlyelosztást a nyomáspontok enyhítésére” – tette hozzá Horváth Sándor, a JYSK szakértője.

jyskA matrac keménységének kiválasztásakor a testsúlyod és a tested formája a mérvadó, a leegyszerűsített szabály az a JYSK szakemberei szerint, hogy minél nehezebb vagy, annál feszesebbnek kell lennie a matracnak is annak érdekében, hogy a megfelelő alátámasztást biztosítsa. Arra is figyelni kell, hogy a nem megfelelő keménységű matrac az ízületeket és izmokat túl nagy nyomásnak teheti ki – ez a probléma általában akkor jelenik meg, ha túl puha a matrac, de a túl kemény matrac sem lesz a hátadra jó hatással.

A matracok legjobbjai közé a memóriahabos matracok tartoznak, mivel ezek alkalmazkodnak a test formájához és megtartják a hőt. A megfelelő matracra érdemes vigyázni, ezért javasolt matracvédő használata, mert jelentősen meghosszabbíthatja a matrac élettartamát.

A JYSK nemcsak matracok széles választékát kínálja, hanem szakemberekkel is segít a döntésben. Minden JYSK áruházban matracstúdió várja a vásárlókat, ahol szakképzett kollégák segítenek kiválasztani a legmegfelelőbb matracokat, párnákat, takarókat és matracvédőket. A JYSK számára kiemelten fontos az emberek alvásának javítása, a kiskereskedelmi láncot a tevékenységéért a Magyar Alvás Szövetség az Alvásbarát Vállalat Díjjal is elismerte.

A jó alvás fontosabb, mint gondolnád - az alvás minősége a matracon is múlik!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top