nlc.hu
Életmód
Két éven belül eltűnik Ázsia egyetlen trópusi gleccsere, a Carstensz.

Két év múlva örökre eltűnik egy hihetetlen trópusi látványosság a klímakatasztrófa miatt

A klímakatasztrófa miatt van végveszélyben Földünk néhány trópusi gleccser formációjának egyike, Indonézia Pápua tartományában.

A Mont Blanc-nál valamivel magasabb, 4884 méter magas Puncak Jaya

kedvelt alpinista célpont. Óceánia legmagasabb hegye Új-Guinea szigetén található. A hegység több ezer éve halmozódó jégtömege már 2025-re teljesen elolvadhat. A Puncak Jaya körül a globális felmelegedés miatt nőtt a hőmérséklet – mondja Dodo Gunawan, az indonéz meteorológiai intézet klímaváltozásért felelős részlegének vezetője.

Az úgynevezett nulla fokos határ – az a pont, ahol a víz megfagy – már magasabban van, mint a hegy csúcsa, az idei El Nino éghajlati jelenség pedig súlyosbította is a helyzetet. A Lorentz Nemzeti Parkban található Puncak Jaya természeti csoda, a helyiek szent hegye. A lejtőin található az egyetlen gleccser, a Carstensz egész Délkelet-Ázsiában, hiszen

Már csak két évig létezik egy trópusi gleccser a klímakatasztrófa miatt

a trópusokon általában túl meleg van ahhoz, hogy hó képződjön.

Egyenlítői gleccserek emellett Dél-Amerikában, az Andokban, és az afrikai Ruwenzori-hegységben is vannak, de ott is jelentős az olvadás. Az új-guineai gleccser olvadása súlyos következményekkel jár az ökoszisztémára nézve. A jégfolyam látja el a körülötte fekvő esőerdőt, amely számos veszélyeztetett fajnak ad otthont, és szabályozza az ottani hőmérsékletet.

A Puncak Jaya jégtakarójának teljes felszínét 1850 körül

még húsz négyzetkilométerre becsülték. 2002-re ez két, és 2022-re pedig 0,23 négyzetkilométerre zsugorodott. A jégfolyam vastagsága 2010-ben még 32, 2016-ban 22, 2021-ben pedig már csak 14 méter volt. Sajnos nagyon valószínű tehát, hogy a gleccser 2025 és 2027 között el fog tűnni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top