nlc.hu
Életmód

3 napot töltött a tenger mélyén mire megtalálták

A hajó süllyedése után 3 napot töltött a tenger mélyén, mégis búvár lett belőle

Harrison Okene szakácsként dolgozott egy hajó fedélzetén. Minden napja hasonlóan telt, kivéve egyet, ami örökre nyomot hagyott a férfiban. Egy hatalmas hullám következtében felborult a hajó, a szakács pedig a hajótestben ragadt. Egy légbuboréknak köszönhetően 3 napon keresztül sikerült életben maradnia a tenger fenekén.

Harrison Okene mindig is szerette a vizet, így nem meglepő, hogy már gyerekként is arról álmodozott, miszerint egy nap majd egy tengerparti ház lesz az otthona. A férfi 2013-ban még szakácsként dolgozott egy vontatóhajó fedélzetén. A hajón töltött idő alatt a szakácsnak volt egy jól bevált rutinja, amit minden reggel elvégzett, így a napok kezdete nem sokban különbözött egymástól, kivéve egyet. Az akkor 29 éves férfi az egyik reggel elmondta az imáját, majd a konyhába sietett, hogy bekapcsolja az étel elkészítéséhez szükséges főzőlapokat. Nem sokkal később egy hatalmas hullám felborította a hajót. A férfi éppen a mosdóban tartózkodott, amikor a hullám lecsapott. 

„Próbáltam kinyitni az ajtót, hogy kijussak, azonban ekkor a vécé lezuhant, és fejbe vágott. Mindenhol sötét volt, a fürdőszoba pedig elkezdett megtölteni vízzel. Nem tartott sokáig, mindössze egy-két perc és a hajó már a tengerfenék felé tartott” – mesélte a Guardiannek. 

A férfi három napot töltött egy légbuborékban, miközben a rákok rágcsálták a bőrét

A hajó merülése közben a férfi pánikszerűen igyekezett kijutni a kabinból, azonban az ajtó beragadt, a víz pedig egyre jobban ellepte a fedélzetet. Okene lelkierejének és összpontosításának köszönhetően sikerült kijutnia a kabinból. A fürdőszoba szellőzőjének egy acéldarabját használta arra, hogy felfeszítse az ajtót és kiszabaduljon. Miután kijutott a kabinból, a víz a hajó belsejébe, pontosabban az egyik gépész hálóhelyére sodorta.

Szerencséjére a kabinban egy légbuborék képződött, ami a tenger fenekén 3 napig tartotta életben a szakácsot. Okene talált két mentőmellényt fáklyákkal ellátva.

Az egyik fáklyát a szájában, a másikat pedig a alsóneműjébe csúsztatva tudta csak elvinni. De hogyan maradt életben egy 29 éves férfi a tenger fenekén 3 napon keresztül? Okene a zacskók között kutakodva talált egy doboz szardíniát és egy doboz kólát. Ez elég volt egy időre, de a hideg víz ellen nem segített.

A búvárok megtalálták Harrison Okene-t a tenger mélyén

Harrison Okene 3 napon keresztül volt egy légbuborékban a tenger mélyén (Fotó: AFP Images)

A férfi letépte a fapaneleket a mennyezetről és azokat egy kisebb tutajjá alakította, hogy legalább a saját testsúlyát ne kelljen tartania. A lent töltött idő sokunk számára szinte elképzelhetetlen lehet, hiszen Okene 3 napon keresztül teljes sötétségben töltötte mindennapjait, ahol a sós víz miatt napokig lüktetett a torka és hámlott a nyelve.

 

Érezte, ahogyan a lábát, törzsét és a karját harapdálják a rákok, a vízszint pedig folyamatosan emelkedett. A férfi elmondása alapján a lent töltött napokban nem gondolt másra, mint a feleségére, illetve a családjára. 

„Megpróbáltam leküzdeni az eluralkodó félelmet. Egy dolog van, ami gyorsan megölhet, ez pedig nem más, mint a félelem. A pánik hamarabb megöl, mint az »igazi« halálod. Abban a pillanatban, amikor elkezdesz pánikolni, rengeteg oxigént használ fel az ember” – nyilatkozta a The Guardiannek. 

Okene nem volt tisztában azzal, hogy búvárokat küldtek a túlélők keresésére, így kezdetben csak egy fényforrásra lett figyelmes. A hajó elsüllyedése után 3 nappal később találta meg egy búvár, akinek kamerája rögzítette a küldetés részleteit. 

Miután megtalálták a férfit, egy dekompressziós kamrába vitték, ahol további három napot töltött, hiszen ha egyből felvitték volna a felszínre, a teste nem bírta volna ki a hirtelen ránehezedő nyomást. Ő volt az egyetlen túlélő a hajó legénységből. 

A történtek ellenére mégis búvár lett belőle

A baleset után két évvel Okene-nek ismét nagy veszteséget kellett elszenvednie, ugyanis feleségével elváltak. A férfi elmondása alapján ebben az időszakban depresszióval küzdött, így nem sokkal később belátta, hogy muszáj elhatároznia magát: 

Életem során sok félelemmel szembesültem. Úgy döntöttem, hogy egyszer és mindenkorra szembenézek vele- mesélte a lapnak.

A történtek után pár évvel később Okene elvégzett egy búvártanfolyamot, így immár 39 évesen búvárként dolgozik. Jelenleg egy tóparti házban él, de elmondása alapján minden vágya, hogy később az óceánparton telepedjen le.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top