nlc.hu
Életmód

Túróczi Réka rákmegelőző műtétjei

Eltávolíttatta a melleit Túróczi Réka exmodell, a petefészkét is kiveteti – családjában nagy hajlam van a rákra

Megelőzés miatt vállalt műtéteket.

Túróczi Réka a megelőző műtét mellett döntött, miután kiderült, a családjában nagy hajlam van a mellrákra. Az exmodell, hobbifutó, triatlonista-edző a Reggeliben mesélte el, hogy miután édesanyja elhunyt rákos megbetegedésben (mell- és petefészek-daganattal is küzdött) és annak szövődményeiben, ő is megcsináltatta a vérvizsgálatot. Kiderült, hogy örökölte a hajlamot a nőgyógyászati rákos megbetegedésekre.

Túróczi Réka

Túróczi Réka a prevenciós műtétek mellett döntött – Forrás: RTL / Reggeli – videó

Édesanyjánál már későn tudták meg, hogy genetikailag hajlamos a rákbetegségre. A hibás gén pedig – mind férfiaknál, mind nőknél – 50 százalékban öröklődik. Komoly beavatkozásokon van túl Túróczi Réka, eltávolíttatta ugyanis a melleit, de még komolyabb műtétek várnak rá, mivel a petefészkét is kiveteti.

„Édesanyámnak volt egy ilyen hajlama. Miután elhunyt, én is megcsináltattam ezt a vérvizsgálatot, és én örököltem tőle. Amikor ezt megtudtam, el is döntöttem, hogy minden prevenciós lépést megteszek, amit csak lehet. És az egyik ilyen lépés a bilaterális masztektómia, a kétoldali mellszöveti eltávolítás. Azt már megcsináltattam, és a következő lépés a petefészek-eltávolítás, ami még vár rám. Ez 45 éves kor felett ajánlott” – mondta el.

Arra a kérdésre, hogyan döntött volna, ha nincs ilyen magas százalékban genetikai hajlama a megbetegedésre, Túróczi Réka a következőket válaszolta: „Akkor nyilván nem vetem alá magam egy viszonylag drasztikus eljárásnak, és az nem is csak a masztektómia, az inkább lesz a petefészek-kivétel. Bár az kevésbé látványos, de annak sokkal nagyobb hormonhatásai vannak. Ha nem lett volna rá hajlamom, akkor elsősorban az életmódomra figyelek. (…) Sokkal nehezebb szerintem egy hajlammal élni úgy, hogy nem merem megtenni a lépéseket.”

Elmondása szerint a gyerekeinek is megcsináltatja majd a vérvizsgálatot: „A fiúknak is, mivel kisebb százalékban, de sokkal agresszívabb, sokkal nagyobb az elhalálozási arány a férfiaknál, szóval azt sem lehet elbagatellizálni, hogy a férfiaknál is előfordulhat.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top