nlc.hu
Életmód

Véletlenül gödörbe löktek egy látássérültet Óbudán.

Gödörbe löktek egy látássérültet és kutyáját, aztán otthagyták őket

A látássérült férfi térde bánta a találkozást.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola a vakok és gyengénlátók napja alkalmából tett közzé egy történtet arról, mennyire nem mindegy, hogyan segítünk egy vezetőkutyával közlekedő gyengénlátó személynek. Prepszl Tamás és vakvezető kutyája, Pixel még szeptemberben estek bele egy gödörbe. A dologban közre játszott egy ismeretlen ember szakszerűtlen segédkezése és egy gödör is. 

„Miután átkeltünk a zebrán a kereszteződésben,

Gödörbe löktek egy látássérültet és kutyáját aztán otthagyták őket

odaugrott egy ember és ahelyett, hogy megkérdezte volna, segíthet-e,

megfogta a kutya vakvezető hámját és megrántotta, ami tilos, hiszen egy látássérült ember ezen keresztül követi a kutya mozgását. Ettől Pixel megijedt és hirtelen meg akart fordulni, ezzel megrántott engem. Emiatt a nehéz hátizsákommal és a kutyámmal együtt mind a ketten egy gödörben kötöttünk ki. Ez nem volt se leszalagozva, se elzárva, pedig azt érzékelni tudtam volna, mert ha ahhoz hozzáérek, akkor jobban vigyázok, de így nem tudtam, hogy ott gödör van” – mesélte Tamás.

Tamás a hátizsákjára esett rá a hátával, ezért csupán a térde sérült meg.

Jobban fájlalta ennél, hogy a baleset okozója egy szó nélkül lelépett.

„Tamásék esetében úgy lehetett volna helyesen segíteni, hogy megérintjük a vállát, köszönünk neki, és elmondjuk, hogy szeretnénk szólni, mert épp egy útépítés miatt megváltozott a közlekedés, szüksége van-e bármilyen segítségre. Ha azt mondja, hogy igen, elfogadja a segítséget, érdemes megkérdezni, hogyan tudunk segíteni. Azután követve a 6 pontban leírtakat, elkerülhetjük a balesetveszélyes helyzetet. Tamás megrángatása és cserbenhagyása szégyenletes történet, szerencsére ritkán fordul elő ilyen eset, viszont mindenképpen felhívja a figyelmet arra, hogy továbbra is nagy az ismerethiány, több tájékoztatást kell adnunk a látó embereknek ” – mondta Vida Zoltán, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola látássérült tapasztalati szakértője.

 

Így segíthetsz a vakvezető kutya gazdájának

Ha azt látod, hogy egy látássérült ember vakvezető kutyával áll és elbizonytalanodott, akkor így tudsz neki jól segíteni:

1. Odalépünk hozzá, megérintjük a vállát vagy a könyökét.

2. Köszönünk neki és megkérdezzük, hogy tudunk-e segíteni valamiben.

3. Megvárjuk a reakcióját, hogy meggyőződjünk róla, szüksége van-e segítségünkre vagy nem. Ha például vár valakire, akkor nincs szüksége segítségre. Persze, ha úgy látjuk, olyan helyen várakozik, ahol nincs biztonságban, akkor erről tájékoztatnunk kell.

4. Ha a látássérült azt mondja, hogy szüksége van a segítségadásra, akkor várjuk meg, amíg elmondja, hogyan történjen. Az is jó, ha mi kérdezzük meg.

5. Vakvezető kutyával közlekedő látássérült esetében fennáll az a lehetőség, hogy megkéri a látót, menjen előre és ő majd követi a kutyájával. A vakvezető kutya ugyanis képes erre.

6. A másik lehetőség, hogy a látó odaáll arra az oldalra, amelyiken nincs kutya, ez általában a jobb oldal, odanyújtja a könyökét, vagy ha a látássérültnek úgy kényelmesebb, akkor megfogja a látó vállát, és úgy indulnak el.

 

Mivel a gazda a hámon keresztül érzékeli a vakvezető kutya mozgását, t soha nem szabad a hámot tartó kezet vagy a hámot megfogni, megrántani, eltéríteni – ahogyan egy utas sem nyúlhat bele az autó kormányába.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top